Programul național de racordare a populației la gaze: 1 miliard de euro până în 2029

de C.P.     HotNews.ro
Joi, 16 iulie 2020, 15:21 Economie | Energie


Contor de gaze
Foto: Distrigaz Sud
Guvernul discută în ședința de joi un proiect de OUG pentru aprobarea Programului Național de racordare a populației și consumatorilor non-casnici la rețeaua inteligentă de distribuție a gazelor naturale. Actul normativ reglementează cadrul general privind aprobarea și includerea la finanțare din fonduri europene a Programului Național de racordare a populației și consumatorilor non-casnici la rețeaua inteligentă de distribuție a gazelor naturale.


Durata ”Programului Național de racordare a populației și consumatorilor non-casnici la rețeaua inteligentă de distribuție a gazelor naturale” pentru perioada de programare 2014-2020 este de la data deschiderii apelului de proiecte în cadrul POIM 2014 –2020 și până la 31 decembrie 2023. Durata ”Programului Național de racordare a populației și consumatorilor non-casnici la rețeaua inteligentă de distribuție a gazelor naturale” pentru perioada de programare 2021-2027 este de la data lansării apelului de proiecte și până la 31 decembrie 2029.

Valoarea apelului de proiecte aferent programului național, pentru perioada de programare 2014-2020 este egală cu valoarea în lei a unei alocări de 200 milioane euro, la cursul de schimb din data aprobării ghidului solicitantului pentru dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale în vederea creșterii nivelului de flexibilitate, siguranță, eficiență în operare, precum și de integrare a activităților de transport, distribuție și consum final.

Valoarea contractelor de finanțare care se pot încheia în cadrul programului național este în limita valorii programului național la care se aplică mecanismul de supracontractare prevăzut de OUG 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020 cu modificările și completările ulterioare.

Valoarea programului național pentru perioada de programare 2021-2027 este de 800 mil euro echivalent în lei la cursul de schimb euro la data aprobării ghidului solicitantului pentru racordul populației și a consumatorilor non-casnici la rețeaua inteligentă de distribuție a gazelor naturale.

Sursele de finanțareale programului național sunt constituite de fondurile externe nerambursabile din cadrul axei prioritare 8 Sisteme inteligente şi sustenabile de transport al energiei electrice şi gazelor naturale din cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare precum și cofinanțare bugetului de stat potrivit Regulamentelor Financiare ale Comisiei Europene.

Proiectele de înființare a rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale, extindere și transformare a rețelelor existente de distribuție a gazelor naturale în rețele de distribuție inteligente a gazelor naturale finanțate în cadrul programului național din fonduri externe nerambursabile și din cofinanțarea bugetului de stat care nu pot fi fazate din motive justificate, conform reglementărilor legale în vigoare vor fi finanțate din bugetul de stat, bugetele locale sau alte surse atrase, în condițiile legii.

În vederea asigurării sustenabilității proiectelor incluse la finanțare beneficiarii vor asigura pe perioada de durabilitate a proiectelor, cu respectarea prevederilor legale, alocări din bugetele locale pentru a evita eventualele disfuncționalități în funcționarea serviciului public de operare a rețelei inteligente de distribuție a gazelor naturale. Declarația de angajament financiar pentru asigurarea funcționalității serviciului public de operare a rețelei inteligente de distribuție a gazelor naturale se aprobă în condițiile legii, în funcție de statutul și forma de organizare a beneficiarilor eligibili.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2979 vizualizari

 • +1 (5 voturi)    
  mda...unde sunt investitorii aia strategici (Joi, 16 iulie 2020, 15:54)

  Je__ [utilizator]

  care atunci cand s-au privatizat utilitatile si sectorul energetic, se bateau in planuri de investitii pe hartie, si dupa caretimp de 20 de ani ca sa te racordezi la utilitati iti plateai singur instalatia si apoi o donai sub semnatura furnizorului


  si vai...acu primim fonduri europene? banui ca tot pe persoana fizica le consumam?
  au scuze...acu am cititi cuvantul inteligente....deci furnizorii vor lua fonduri europene sa schimbe contoarele, furnizate de cateva firme multinationale, si sa poata optimiza costul cu trepadusii care trebuia sa le citeasca
 • +1 (1 vot)    
  foarte inteligenti... (Joi, 16 iulie 2020, 17:04)

  minus [utilizator]

  producem gaze si nu avem suficent de multi consumatori (dar ne vaitam ca ne fura strainii gazele).
  Pe de alta parte ardem lemn din padure sa ne incalzim in sate.
  Si ne freaca asa de tare grija, ca taman inteligenta racordare la retea ne lipsea....
 • +1 (1 vot)    
  Poate ne spuneti (Joi, 16 iulie 2020, 23:09)

  Bradisor [utilizator]

  cum pot fi racordate gospodariile la comsumul de gaze,fara sa realizezi reteaua de distributie inteligenta sau nu.De ce va deranjeaza realizarea ac retele cu ajutor UE?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by