DOCUMENT Contoarele pentru energia termică instalate după 25 octombrie trebuie să poată fi citite de la distanță- proiect de Lege

de C.P.     HotNews.ro
Miercuri, 16 septembrie 2020, 10:53 Economie | Energie


Contor
Foto: Nova Power & Gas
 documente
(16 Sep 2020) OpenOfficeDocument, 49KB
Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a pus în dezbatere publică un proiect de lege privind eficiența energetică și care creează cadrul necesar realizării de noi economii anuale, pentru perioada 2021-2030. Actul normativ stabilește metodele de calcul și monitorizare a cantității obligatorii de economii de energie. Până la 1 ianaurie 2027 toate contoarele vor trebui să poată fi citite de la distanță.

Principalele prevederi

 • includerea autorităților publice locale printre entitățile care au obligația de a realiza inventarul clădirilor deținute și ocupate;
 • contorizarea vizează consumatorii finali de gaze naturale și, de asemenea, consumatorii finali de încălzire centralizată, răcire centralizată și apă caldă menajeră;
 • contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică instalate după 25 octombrie 2020 vor trebui să fie dispozitive care pot fi citite de la distanță, se vor moderniza astfel încât să poată fi citite de la distanță sau se vor înlocui cu dispozitive care pot fi citite de la distanță până la 1 ianuarie 2027, cu excepția cazurilor în care autoritățile competente demonstrează că acest lucru nu este rentabil.

Contribuția orientativă privind eficiența energetică pe plan național pentru anul 2030 este stabilită în Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice.

Directiva 2012/27/UE privind eficiența energetică a fost transpusă în legislația națională prin Legea 121/2014 privind eficiența energetică.

Proiectul de lege pus în dezbatere publică modifică Legea 121, aceasta în condițiile în care și Directiva 2012/27/UE a fost modificată printr-o nouă directivă (Directiva UE 2018/2002), care prevede atingerea obiectivelor principale ale Uniunii privind eficiența energetică de cel puțin 32,5% pentru anul 2030. Fiecare stat membru trebuie să își stabilească contribuția orientativă privind eficiența energetică pe plan național pentru îndeplinirea obiectivelor Uniunii pentru 2030.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1891 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  5 lei (Miercuri, 16 septembrie 2020, 11:06)

  robyzs [utilizator]

  si platesti 5 Ron citirea,asa este in Iași, la montare nu a spus nimeni nimic de aceasta taxa
 • +9 (9 voturi)    
  Cinism de stat grobian. Cetatenii sunt "agitati" (Miercuri, 16 septembrie 2020, 11:40)

  D-or [utilizator]

  doar ca sa mai miste niste afaceri. In acest caz, cele de instalatii si feronerie. Acelea mari, care nu sunt romanesti.

  E un sistem idiot si cinic de a da legi care nu au o finalitate practica pozitiva si importanta ci au doar rolul de a mai impulsiona unele afaceri.

  Adica sunt batjocoriti cetatenii, unii pensionari neputinciosi care abia isi cumpara piine si care sunt obligati sa-si demonteze caloriferele o data la citiva ani.
  N-am sa uit ca mama mea, femeie in virsta, a fost obligata de o lege la fel de imbecila (ai caror initiatori au recunoscut ca vizau afacerile) sa-si taie toate tevile la calorifere sa-si puna repartitoare. Cu aceasta ocazie, tevile s-au colmatat si au trebuit schimbate/spalate. Alti bani, alt deranj.
  Ca in urmatoarea iarna sistemul de centralizare din Galati sa fie inchis cu totul.

  P.S. Porcaria cu repartitoarele a condus la cresterea costurilor pe Gigacalorie si la debransari in spirala pina la capotarea sistemelor centralizate.

  Dupa care, CET-urile au devenit incineratoare de deseuri sau producatori de energie electrica pe baza de pacura. Toate hiper-poluante.
 • +2 (4 voturi)    
  Mai bine reglementati cosurile de evacuare ale cen (Miercuri, 16 septembrie 2020, 13:58)

  D-or [utilizator]

  In UE este obligatoriu ca evacuarea gazelor centralelor sa se faca deasupra locuintelor si "obligativitatea racordării tuturor centralelor la un coş de fum comun care să depăşească 1/3 din înălţimea clădirii."

  Si asa a fost reglementata si in Romania in forma initiala a OUG 73/2002 la art 32: "evacuarea gazelor arse se va face printr-un coş care va depăşi nivelul aticului imobilului".

  Aceasta prevedere a fost insa eliminata de senatorii din Comisia Economica (!) spre dezonoarea Parlamentului Romaniei care a demonstrat ca pretuieste mai mult interesele vinzatorilor de centrale decit viata si sanatatea celor care i-au ales.

  Deci, dragi alesi, nu batjocoriti milioane de oameni cu facaturi inutile, ci faceti-va datoria de a proteja viata si sanatatea cetatenilor.
 • 0 (0 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 16 septembrie 2020, 14:15)

  [anonim]

 • +4 (4 voturi)    
  Repartitoarele sunt jaf la drumul mare! (Miercuri, 16 septembrie 2020, 14:40)

  Beer-gummy-bear [utilizator]

  Plata energiei termice socotita de firmele care administreaza repartitoarele, este o talharie! Stai in frig si platesti 600-700 de lei pe luna! Iar firmele care iti monteaza si administreaza repartitoarele nu iti spun macar algoritmul folosit pentru socotirea valorii facturii!
 • +1 (3 voturi)    
  Legi facute de repetenti! (Miercuri, 16 septembrie 2020, 15:41)

  all23 [utilizator]

  O lege buna ar trebui sa impuna distribuitorilor de energie termica contorizarea ( cu contor nu repartitor) a fiecarui apartament. Preturile acestor contori au scazut destul de mult si se aropie de pretul unui repartitor de acum 20 de ani. De asemenea ar trebui sa fie stipulata si masurarea apei calde la peste 40 grade , altfel fiind tarifata ca rece . Lucrul asta este destul de simplu , pui o vana cu 2 iesiri controlate de termostat , iar daca apa ete sub 40 grade , trece prin contorul de apa rece , daca e mi calda atunci trece prin cel de apa calda ....
  Retarzii de parlamentari vor face iar o lege pentru firmele de apartament care vand si monteaza repartitoare , iar apoi citesc cu x lei fiecare aparat ...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by