Liberalizarea pieței de gaze naturale pentru clienţii casnici a fost stimulată de programul de ofertare de gaze naturale pe pieţele centralizate (bursa) din România, informează Autoritatea Națională pentru Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Din datele publice puse la dispoziție de operatorii de piață centralizată reiese faptul că prețul mediu ponderat de vânzare în perioada iulie–septembrie 2020 a fost de 57,15 lei/MWh, preț mai mic cu 50% decât cel înregistrat în aceeași perioadă a anului 2019, respectiv 114,3 lei/MWh.

HotNews.roFoto: Hotnews

Un ordin al ANRE obligă marii producători să oferteze 40% din cantitățile de gaze pe pieţele centralizate, iar un alt ordin prevede obligația paricipanților la piață de a oferta pe piețele centralizate. Aceste reglementări au condus la impulsionarea dezvoltării mediilor transparente de comercializare, prin creșterea lichidității și tranzacționarea unor cantități de gaze naturale suficiente pentru a transmite semnale relevante de preț, spune ANRE.

Potrivit Autorității, ulterior intrării în vigoare a programului de ofertare, numărul tranzacțiilor încheiate a crescut semnificativ. Astfel, în perioada iulie–septembrie 2020 s-au încheiat 640 de tranzacții, faţă de aceeași perioadă a anului 2019, când s-au încheiat un număr de 267 de tranzacții.

De asemenea, prin obligaţia de ofertare gaze naturale se asigură accesul, prin intermediul unor cantități de gaze naturale ofertate de către principalii producătorii autohtoni în mod continuu pe piețele centralizate din România, a unui număr cât mai ridicat de participanți (furnizori, consumatori noncasnici, traderi, operatori de distribuție, de transport și de înmagazinare), care au astfel la dispoziţie posibilitatea ofertării la preţuri competitive, către clienţii finali, a întregului necesar de gaze naturale.

Aproximativ 22% dintre clienții casnici au încheiat contract pe piața liberă, până în septembrie

Potrivit prevederilor Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, începând cu data de 1 iulie 2020 a fost liberalizată piaţa internă de gaze naturale pentru clienţii casnici, iar preţurile finale reglementate pentru aceştia şi-au încetat aplicabilitatea.

Până la data liberalizării, respectiv la data de 30 iunie 2020, din numărul total de 3.844.474 clienți casnici, 12% aveau încheiate contracte aferente furnizării gazelor naturale în regim concurenţial, conform următorului grafic.

Pe baza datelor raportate pentru perioada 1 iulie – 30 septembrie 2020 de către cei 31 de furnizori care, până la data liberalizării, au avut în portofoliul propriu clienți casnici pentru care furnizarea gazelor naturale se realiza în regim reglementat, ANRE a analizat stadiul încheierii de către clienții casnici a contractelor aferente furnizării gazelor naturale în regim concurenţial cu intrare în vigoare în perioada 1 iulie – 30 septembrie 2020. Astfel, din numărul de 3.378.722 clienți casnici care nu își exercitaseră dreptul de eligibilitate la data de 30 iunie 2020, 10,55% au încheiat contracte aferente furnizării gazelor naturale în regim concurenţial.

Astfel, la data de 30 septembrie 2020, din numărul total estimat de 3.874.817 clienți casnici, aproximativ 22% aveau încheiate contracte aferente furnizării gazelor naturale în regim concurenţial.

ANRE reamintește că toţi clienţii finali au dreptul de a-şi alege în mod liber furnizorul cu care să încheie contracte aferente furnizării gazelor naturale în regim concurențial, iar procesul de schimbare a furnizorului de gaze naturale este simplu, gratuit şi nu implică modificări de ordin tehnic, indiferent de furnizorul de gaze naturale ales de către client.

Pentru efectuarea unei analize comparative a ofertelor-tip de furnizare a gazelor naturale existente pe piață, se poate accesa aplicația "Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale", disponibilă pe pagina de internet a ANRE, la adresa: http://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-oferte-tip-de-furnizare-a-gn, sau prin descărcarea pe dispozitivele mobile a aplicației ”ANRE”, disponibilă în magazinele online de aplicații App Store și Google Play.

De asemenea, pentru armonizarea la nivel european, până în 2026, a regulilor din piața de energie în vederea schimbării tehnice a furnizorului în 24 de ore, ANRE implementează un proiect finanţat din fonduri nerambursabile care va determina optimizarea proceselor operaţionale din piaţa de energie (gaze naturale şi energie electrică) generate de solicitările de schimbare a furnizorului, prin gestionarea fluxului de informatii în mod complet automatizat. Proiectul „Dezvoltarea capacității instituționale a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei pentru simplificarea procesului de schimbare a furnizorului de energie electrică și de gaze naturale” are ca perioadă de implementare 24 de luni, respectiv 01 iulie 2020 – 30 iunie 2022, cu o valoare totală de 19.923.503,70 lei.