​Companiile din domeniul energiei și gazelor naturale riscă de acum înainte să plătească niște amenzi uriașe, dacă vor încălca regulile de piață. Începând cu data de 25 septembrie, conform ultimelor modificări aduse Legii energiei 123/2012, sancțiunile aplicate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) au fost majorate. Până acum erau nesemnificative. Dar începând de o lună, participanții la piața angro de energie care vor manipula sau vor încerca să manipuleze piața angro de energie, vor putea fi sancționați cu amendă în cuantum de 5-10% din cifra de afaceri anuală, fără a mai avea posibilitatea achitării a jumătate din minimul amenzii.

EnergieFoto: HotNews / C.P.

Sumele achitate se constituite integral ca venit la bugetul de stat.

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a înființat, în luna mai 2018, o structură specializată în desfășurarea de investigații pe piețele angro de energie electrică și gaze naturale, în vederea verificării respectării regulilor de piaţă, precum şi a identificării și sancționării comportamentelor care afectează integritatea şi transparenţa pieţei angro de energie.

Până în prezent, ANRE a efectuat investigații la un număr de 33 producători și furnizori de energie electrică și gaze naturale, titulari de licență, care desfășoară activități pe piața angro de energie:

  • 17 investigații au fost finalizate, din care 14 au fost efectuate la participanți pe piața angro de energie electrică iar 3 la participanți pe piața angro de gaze naturale;
  • 16 investigații sunt în curs de desfășurare, la faza de analiză și verificare a datelor, informațiilor și documentelor aferente fiecărei investigații, din care 12 pe piața angro de energie electrică, iar 4 pe piața angro de gaze naturale.

Unele investigații au fost efectuate la solicitarea Agenției pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din domeniul Energiei (ACER) și au avut ca obiect verificarea modului în care participanții la piața angro de energie au respectat/respectă prevederile art. 5 din Regulamentul (UE) nr. 1227/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind integritatea și transparența pieței angro de energie (REMIT), conform căruia “Se interzice manipularea sau tentativa de manipulare a pieței pe piețele angro de energie”.

Din cei 17 participanți la piața angro de energie investigați, ANRE a sancționat contravențional 11 operatori economici cu amenzi de 6.600.000 lei.

Pentru încălcarea prevederilor art. 5 din REMIT au fost sancționați 7 furnizori de energie, cu amenzi de 3.000.000 lei. O parte dintre respectivii participanţi la piaţa angro de energie electrică au fost implicaţi în tranzacţii de tip wash trade, respectiv în tranzacții considerate ,,de spălare de tip A-B-A”, iar această formă de conduită în tranzacţionare, dovedită de ANRE cu înscrisuri, constituie ,,manipulare de piaţă”. Aceste tranzacții, ce constau în schimbarea pozițiilor contractuale, sunt calificate ca manipulare de piaţă deoarece sunt de natură a oferi indicaţii false sau înşelătoare privind oferta, cererea sau preţul produsului tranzacţionat.

Pentru încălcarea prevederilor art. 15 din Regulamentul (CE) nr. 714/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 iulie 2009, coroborate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 543/2013 al Comisiei din 14 iunie 2013, au fost sancționați 4 operatori economici titulari de licență, cu amenzi de 3.600.000 lei. Aceștia nu și-au respectat obligația de a publica în timp util informațiile privilegiate datorate cererilor operative de retragere din exploatare a echipamentelor energetice, creând dezechilibru la nivelul funcționării Sistemului Energetic Național, fiind afectate rezervele necesare funcționării acestuia în condiții de siguranță, inducând riscul ca operatorul de transport și sistem să nu poată asigura cantitățile de energie necesare furnizorilor de energie electrică pentru clienții finali.