Complexul Energetic Oltenia intră în etapa finală a procesului de evaluare a Planului de restructurare și decarbonare, cea a notificării Comisiei Europene. Reprezentanții companiei spun că au spus oficialilor de la Bruxelles că principala sursă de venituri este vânzare de energie electrică, însă Comisia Europeană a întrebat de ce sunt încheiate contracte anuale și nu multianuale. Reprezentanții companiei au arătat că nu este posibil acest lucru din cauza legislației în vigoare, dar care ar urma să fie modificată la începutul anului viitor.

Complexul Energetic OlteniaFoto: AGERPRES

Vezi aici o

sinteză a planului de restructurare

Comisia Europeană a invitat CE Oltenia să declanșeze procedura de notificare, etapa finală a procesului de aprobare a Planului de restructurare și decarbonare, document transmis la Bruxelles pe 31 august 2020.

Am arătat partenerilor de dialog de la Bruxelles că sursa noastră principală de venituri este vânzarea de energie electrică și am oferit explicații despre strategia de vânzare. Comisia a mai vrut să știe de ce contractele CEO sunt anuale și nu multinanuale și le-am explicat că acest lucru nu a fost posibil din cauza legislației din România. Această legislație specifică domeniului este în curs de modificare și se va încheia la începutul anului viitor. Sigur, acestea sunt întrebări firești, mai ales că este un Plan complex care se întinde pe 5 ani și care presupune un efort financiar de 3,5 miliarde de euro. Dialogul cu Comisia Europeană va continua și în perioada de notificare, iar eu și echipa mea suntem pregătiți să răspundem și să clarificăm orice întrebare venită de la Bruxelles”, a declarat Daniel Burlan, președintele Directoratului CE Oltenia.

Complexul Energetic Oltenia este al doilea jucător de pe piața locală a energiei electrice, cu o cotă de piață de 22%.

Menținerea CE Oltenia în sistemul energetic național este esențială, printre altele, pentru evitarea sincopelor în alimentarea cu energie electrică și pentru menținerea prețului energiei electrice în limite rezonabile.

Planul de restructurare: De la cea mai poluantă energie la resurse regenerabile

Planul de restructurare și decarbonare a CE Oltenia a fost gândit și structurat pe o perioadă de cinci ani, perioadă în care compania trebuie să devină viabilă prin eficientizarea operațiunilor și trecerea la resurse regenerabile și mai puțin poluante.

Potrivit planului de restructurare, numărul angajaților ar urma să scadă la 7.179 în 2015 și la 4.419 în 2030 față de 12.107 în 2020.

Click pentru a deschide

Compania este obligată să facă această restructurare în condițiile în care a beneficiat de un ajutor de salvare de 1,2 miliarde de lei. CE Oltenia trebuie ori să returneze ajutorul, ori să se restructureze.

Ajutorul ar trebui rambursat în termen de cel mult șase luni, termen care expiră la sfârșitul lunii, sau, în cazul în care situația financiară a companiei nu permite acest lucru, să transmită Comisiei Europene fie un plan de restructurare, fie un plan de lichidare.

În aceste condiții, compania și autoritățile trimit la Bruxelles un plan de restructurare care include un plan de decarbonare ce necesită investiții semnificative în următorii ani. Planul de decarbonare se va desfășura pe perioada 2021 – 2026 și se ridică la suma de cca 7 miliarde lei, informează Complexul Energetic Oltenia.

CEO va continua producția pe bază de cărbune, dar într-o proporție care se va diminua treptat, dincolo de orizontul anului 2030, lucru posibil prin investiții de cca 2 miliarde lei.

Planul de restructurare și decarbonare prevede închiderea etapizată a unor capacități de producție și exploatări miniere, precum și externalizarea unor activități. Sunt prevăzute investiții în unități noi de producție cu o capacitate instalată cumulată de cca 2.000 MW.

Proiecte

  • construcția a 8 parcuri fotovoltaice la Turceni, Rovinari și Ișalnița cu o capacitate instalată totală de cca 700 MW;
  • reabilitarea/retehnologizarea și modernizarea microhidrocentralei de la Turceni cu o capacitate instalată de 10 MW;
  • dezvoltarea de capacități noi pe gaze naturale cu o capacitate instalată totală de cca 1.300 MW, la Turceni și Ișalnița.

Prin restructurare va crește impactul direct și indirect pe care CEO îl are în economia locală. Impactul direct va fi de cca 1,5 miliarde lei, prin contribuția la bugetul de stat, bugetul local și fondul de mediu și indirect, prin păstrarea colaborării cu alți angajatori din regiune, prin asigurarea de noi locuri de muncă pentru agenții economici locali și prin dezvoltarea de noi activități în cadrul societăților prestatoare de servicii, pe întreaga perioadă a derulării acestor investiții, dar și prin punerea în funcțiune a noilor capacități.

Pe durata procesului de tranziție, pe măsură ce se vor optimiza capacitatile de productie, va avea loc o recalibrare a costurilor care va conduce la o ajustare a personalului la noul model de afacere. Aceasta este o condiție pentru aprobarea planului de restructurare de către Comisia Europeană și intenția este să fie îndeplinită cu un impact social minim. Din acest motiv, ajustarea numărului de salariați se va obține majoritar în mod natural, prin pensionare, precum și prin reconversie profesională și disponibilizare voluntară.

Finanțarea efortului de restructurare, a celui investițional precum și a proiectelor care vor determina impactul social și economic din regiune va fi realizată atât din surse proprii, cât și din surse bugetare în combinație cu instrumente - cheie lansate de Uniunea Europeană pentru a sprijini atingerea obiectivelor Pactului Ecologic European (Fondul de modernizare și Fondul pentru Tranziție Justă).

La finalul procesului de restructurare și decarbonare, Complexul Energetic Oltenia va beneficia de un mix energetic – cărbune, gaze naturale, surse nepoluante – care îi va asigura viabilitatea, transformând-o într-o companie modernă, mai puțin poluantă (emisia specifică de CO2 va fi redusă cu aproximativ 38%), care va putea susține în continuare economia locală și națională.