Capacitatea eoliană offshore a Europei va crește de la nivelul actual de 12 GW la un nivel de cel puțin 60 GW până în 2030 și de 300 GW până în 2050, se arată în strategia Comisiei Europene privind energia din surse regenerabile offshore. Comisia Europeană mai propune ca, până în 2050, să completeze această capacitate cu 40 GW provenind din energie oceanică, dar și cu energie produsă utilizând alte tehnologii emergente, de exemplu turbine eoliene și panouri solare flotante. Reamintim că și potențialul eolian din Marea Neagră este uriaș, fiind estimat la peste 70.000 MW.

eolianFoto: USER UPLOADED

Comisia Europeană spune că această creștere ambițioasă se va baza pe vastul potențial din toate bazinele maritime ale Europei și pe poziția de lider mondial a întreprinderilor din UE în acest sector. Creșterea va crea noi oportunități pentru industrie, va genera locuri de muncă verzi pe întregul continent și va consolida poziția de lider mondial a UE în domeniul tehnologiilor energetice offshore. De asemenea, va asigura protecția mediului, a biodiversității și a pescăriilor din UE.

Pentru a promova extinderea capacității energetice offshore, Comisia va încuraja cooperarea transfrontalieră între statele membre în ceea ce privește planificarea și implementarea proiectelor pe termen lung. Acest lucru va necesita integrarea obiectivelor în materie de dezvoltare a producției de energie din surse regenerabile offshore în planurile naționale de amenajare a spațiului maritim pe care statele de coastă trebuie să le prezinte Comisiei până în martie 2021. De asemenea, Comisia va propune un cadru în temeiul Regulamentului TEN-E revizuit pentru planificarea pe termen lung a rețelei offshore, implicând autoritățile de reglementare și statele membre din fiecare bazin maritim.

Comisia estimează că vor fi necesare investiții de aproape 800 de miliarde de euro de acum până în 2050

Comisia Europeană va trecui să asigure claritatea cadrului juridic de sprijin. În acest scop, astăzi Comisia a clarificat, de asemenea, normele pieței energiei electrice într-un document de lucru însoțitor al serviciilor Comisiei și va evalua dacă sunt necesare norme mai specifice, orientate pe domenii. Comisia se va asigura că revizuirile orientărilor privind ajutoarele de stat pentru energie și protecția mediului și ale Directivei privind energia din surse regenerabile vor facilita implementarea eficientă din punctul de vedere al costurilor a tehnologiilor de producție a energiei din surse regenerabile offshore.

De asemenea, Comisia va contribui la mobilizarea tuturor fondurilor relevante pentru a sprijini dezvoltarea sectorului. Comisia încurajează statele membre să utilizeze Mecanismul de redresare și reziliență și să colaboreze cu Banca Europeană de Investiții și cu alte instituții financiare pentru a sprijini investițiile în energia offshore prin intermediul InvestEU. Fondurile Orizont Europa vor fi mobilizate pentru a sprijini cercetarea și dezvoltarea, în special în cazul tehnologiilor mai puțin mature.

Comisia va trebuie să asigure și un lanț de aprovizionare consolidat. Strategia subliniază necesitatea de a se îmbunătăți capacitatea de producție și infrastructura portuară și de a se spori disponibilitatea forței de muncă calificate corespunzător pentru a susține rate mai ridicate de instalare. Comisia intenționează să creeze o platformă specifică privind sursele regenerabile de energie offshore în cadrul Forumului industrial pentru energie curată, cu scopul de a reuni toți actorii implicați și de a aborda problematica dezvoltării lanțului de aprovizionare.

Piața energiei din surse regenerabile offshore este o piață mondială în creștere rapidă, în special în Asia și în Statele Unite, care oferă oportunități pentru industria UE în întreaga lume. Prin intermediul diplomației sale în ceea ce privește Pactul verde, al politicii comerciale și al dialogurilor UE pe tema energiei cu țările partenere, Comisia va sprijini adoptarea la nivel mondial a acestor tehnologii.

Pentru a analiza și monitoriza impactul economic, social și de mediu al energiei din surse regenerabile offshore asupra mediului marin și a activităților economice care depind de el, Comisia va consulta periodic experți din cadrul autorităților publice, din rândul părților interesate și din cadrul comunității științifice. Astăzi, Comisia a adoptat, de asemenea, un nou document de orientare privind dezvoltarea energiei eoliene și legislația UE privind natura.

Energia eoliană offshore produce energie electrică curată, care concurează cu tehnologia existentă bazată pe combustibili fosili și care, uneori, este mai ieftină. Industriile europene dezvoltă rapid o serie de alte tehnologii care să valorifice puterea mărilor noastre pentru a produce energie electrică ecologică. De la turbinele eoliene offshore flotante, la tehnologiile din domeniul energiei oceanice, cum ar fi energia valurilor și energia maremotrică, instalațiile fotovoltaice flotante și utilizarea algelor pentru a produce biocombustibili, întreprinderile și laboratoarele europene sunt în prezent în avangardă.

Strategia privind energia din surse regenerabile offshore stabilește un obiectiv foarte ambițios în ceea ce privește instalarea de turbine eoliene offshore (atât turbine fixate pe fundul mării, cât și flotante), domeniu în care activitatea comercială este destul de avansată. În aceste sectoare, Europa a dobândit deja experiență tehnologică, științifică și industrială fără egal și dispune de capacități semnificative în întregul lanț de aprovizionare, de la fabricare până la instalare.

Strategia cuprinde oportunitățile pentru toate bazinele maritime ale UE — Marea Nordului, Marea Baltică, Marea Neagră, Marea Mediterană și Oceanul Atlantic — și pentru anumite comunități costiere și insulare, însă beneficiile acestor tehnologii nu se limitează doar la regiunile costiere. Strategia evidențiază o gamă largă de zone interioare în care sectorul producției și al cercetării sprijină deja dezvoltarea sectorului energetic offshore.