Finanțatorii americani ai centralelor de la Cernavodă vin la București
Reamintim că România și SUA au parafat în luna octombrie un acord interguvernamental pentru construirea Unităților 3 și 4 ale Centralei de la Cernavodă, pentru retehnologizarea Unității 1 și pentru cooperare pe diverse paliere în domeniul nuclear civil din România.
Pe lângă acest acord, mai există un memorandum de înțelegere cu EXIM US (Banca de Export-Import a SUA) pentru o finanțare de 7 miliarde de dolari pentru dezvoltarea proiectelor din domeniul nuclear, dar si alte domenii.
Acordul cu SUA pentru construirea reactoarelor va permite utilizarea expertizei americane, păstrând în același timp tehnologia CANDU 6.
Pe lângă partenerii americani, în proiect vor mai fi implicate și firme canadiene și franceze. De altfel, România și Franța au semnat o declarație de intenție privind cooperarea în domeniul nuclear civil care vizează colaborarea cu partenerii strategici în realizarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și retehnologizarea reactorului 1. De asemenea, a mai fost semnat un acord între Nuclearelectrica și Orano, un grup francez cu capital de stat, din domeniul energiei nucleare. Practic, Franța se va implica, alături de SUA și Canada, în construirea reactoarelor de la Cernavodă.
Proiectul de 8 miliarde de euro va fi coordonat de AECom și va implica un consorțiu format din companii din S.U.A, România, Canada și Franța. AEcom este o mare companie americană de inginerie, care activează în peste 150 de țări, cu venituri de peste 20 miliarde de dolari obținute în 2019.

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
Cat va mai dura pana cand UE va incepe tranzitia de la nuclear la regenerabil si ne va sanctiona pentru energia nucleara, asa cum se intampla acum cu energia din carbuni, iar noi abia acum construim centrale nucleare...
Poate ne trezim peste 10-20 de ani ca trebuie sa le inchidem...
Cât despre eoliene ele nu a acoperă un consum constant, livrarea energiei depinzand de curenții de aer, deasemenea nu sunt atât de rentabile și nu sunt deloc ecologice cum s-ar crede inițial.
Deci titlul ar trebui sa fie "Finantatorii americani ai centralei de la Cernavoda" sau, altenativ, Finantatorii americani ai reactoarelor nucleare de la Cernavoda"
Acuma ii avem si nu-i bine, nu-i pe placul incultilor!!!