Cărbunele nu are niciun viitor, a declarat marți Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene, în cadrul unei conferinţe pe teme de energie. Acesta consideră că România trebuie să vină cât mai repede cu un plan de renunțare totală la cărbune pentru trecerea la energie regenerabilă, hidrogenul fiind energia viitorului. În acest proces este nevoie de gazele naturale ca resursă de tranziție.

Frans TimmermansFoto: Agerpres/AP

"Trebuie să fiu brutal de sincer: cărbunele nu are niciun viitor. De ce industria europeană de cărbune are probleme? Din cauze pur economice, pentru că nu mai există cerere pentru cărbune. Se scufundă. S-au dat subvenţii de miliarde şi miliarde care ar fi putut fi folosite mai bine pentru a crea un viitor pentru oamenii care lucrează azi în industria minieră. Dacă adăugăm la asta şi amprenta de carbon a cărbunelui, trebuie să fim sinceri să spunem că nu există un viitor al cărbunelui", a declarat Timmermans, citat de Agepres.

Acesta a mai spus că trebuie mobilizat mecanismul de tranziţie justă pentru ca regiunile miniere să se redefinească.

"Sper că România va veni în curând cu un plan de renunţare totală la cărbune şi modul cum să facă asta şi vă asigur că noi, la Comisia Europeană, vom fi de partea României pentru a putea face ca acest lucru să se întâmple", a precizat oficialul european.

Acesta spune că pot fi folosite gazele ca resursă de tranziție. "Deci cum puteţi face ca infrastructura de gaze să fie potrivită şi pentru perioada de după? Prin orientarea către alte surse, precum hidrogenul, care poate folosi infrastructura de gaze existentă şi modificată. Hidrogenul este energia viitorului, inclusiv pentru România", a precizat Timmermans.

Acesta mai consideră că România are o capacitate foarte mare de energie eoliană terestră şi un mare potenţial eolian offshore, la fel şi în energia solară.