Circa 40% dintre clienţii casnici de energie electrică şi 30% dintre consumatorii de gaze naturale se află pe piața concurențială, a declarat, marţi, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), în cadrul unei conferințe organizate de News.ro. Acesta spune că pe piața liberă a energiei se află 3,5 milioane de consumatori casnici din 8,9 milioane, iar pe piața liberă a gazelor sunt 1,2 milioane de consumatori din 3,9 milioane.

Energie electricăFoto: Max Pixel

Zoltan Nagy-Bege a amintit că prețul gazelor s-a liberalizat la 1 iulie 2020, iar de atunci și până acum au încheiat contracte concurențiale circa 600.000 de persoane, care se adaugă celor care se aflau deja pe piața liberă.

"În ceea ce priveşte energia electrică, dintre cei peste 8,9 milioane de clienţi casnici, după 30 septembrie - lună când a apărut acel ordin care obligă furnizorii să anunţe clienţii de liberalizarea pieţei - au trecut în piaţa concurenţială peste 630.000 de consumatori. Din aceştia, peste 490.000 au semnat un contract concurenţial în 2021. Deci se vede că după 1 ianuarie acest proces s-a accelerat şi am ajuns în acest moment la o pondere de 40% din clienţi pe piaţa liberă, adică peste 3,5 milioane", a precizat Zoltan Nagy-Bege, citat de Agerpres.

Acesta susține că majoritatea consumatorilor este mulţumită de furnizorul lor actual.

"Interesant este că din aceşti 630.000 de clienţi care după 1 octombrie 2020 au trecut în piaţa concurenţială, peste 540.000 au rămas la acelaşi furnizor cu care aveau contract, nu au optat pentru un alt furnizor, ceea ce confirmă sondajele văzute în presă care arată că, deşi aceşti clienţi au fost informaţi de opţiunile lor, ei nu neapărat se gândesc să schimbe furnizorul. Sunt dispuşi să semneze noi contracte în concurenţial, dar majoritatea lor se pare că sunt mulţumiţi de furnizorul lor cu care au avut contract ani de zile", a mai spus Nagy-Bege, potrivit Agerpres.