Ministrul Energiei Virgil Popescu crede că distribuitorii de energie electrică și gaze naturale nu mai fac față cererilor de racodări la rețelele de electricitate și gaze. Astfel s-a ajuns la un blocaj. În acest moment, legislația prevede că racordarea clienților la rețelele electrice de interes public și la sistemul de distribuție a gazelor naturale se face gratuit, în sensul că finanțarea lucrărilor este asigurată de către distribuitori, ulterior fiind recunoscute costurile în facturile plătite de toți consumatorii.

HotNews.roFoto: Hotnews

Virgil Popescu s-a întâlnit marți cu reprezentanți ai Federaţiei Patronale a Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE). Potrivit Ministerului Energiei, au discutat despre necesitatea identificării soluțiilor care să deblocheze situația generată de modificările legislative anterioare.

Ministrul energiei spune că această situație trebuie rezolvată acum.

“Din păcate, modificările legislative din trecut au generat o situație pentru care trebuie să găsim acum soluții. Aceste modificări legislative au blocat dezvoltările, acum cererile au explodat, depășind capacitățile fizice și financiare ale furnizorilor de utilități. Această situație trebuie rezolvată acum", a spus Virgil Popescu.

Ministrul mai spune că propune un grup de lucru care să lucreze la găsirea unor soluții.

"Trebuie să vorbim despre strategie, principii și obiective pe termen lung, să privim absolut toate aspectele și să găsim balanța în așa fel încât să rezolvăm problemele punctual. În acest sens, mi-am exprimat disponibilitatea de a contribui activ și constructiv, prin grupul de lucru pe care l-am propus, în care să identificăm problemele și să găsim soluții pentru toți factorii implicați", a mai spus ministrul.

"Trebuie explicat foarte bine ce se face cu racordările si ce se face cu extinderile, deoarece noi implementăm modificări care să fie valabile pe termen lung, nu să le schimbăm din cinci în cinci luni. La problema branșamentelor avem consumatori casnici și non-casnici. La problema extinderilor, se ramifică în multe segmente”, mai consideră Virgil Popescu.

Racordarea este gratuită pentru consumatorii casnici, finanțarea lucrărilor fiind asigurată de către distribuitori, potrivit unor ordine recente al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Pentru executarea lucrărilor, distribuitorii vin cu operatori economici agreați de ANRE. Dar și beneficiarul își poate alege operatorul economic, însă va achita el costurile racordării. În acest caz, distribuitorul va rambursa costurile într-un termen de 5 ani.

Pentru mai multe amănunte, citește și