​Ministerul Energiei, în calitate de acționar, estimează că va obține din dividende și dobânzi peste 2,5 miliarde de lei în acest an, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli aferent activităţii de privatizare al Ministerului Energiei pe anul 2021, document care se află pe masa Guvernului pentru a fi aprobat în ședința de joi. Sume mari ar putea fi obținute de la companii profitabile precum Hidroelectrica și Romgaz.

HotNews.roFoto: Hotnews

Chiar în cursul zilei de joi, acționarii Hidroelectrica vor aproba distribuirea dividendelor. Acționarii Hidroelectrica, adică statul român și Fondul Proprietatea, vor să transforme aproape tot profitul și rezervele companiei în dividende. Din profitul de 1,45 miliarde de lei de anul trecut, vor distribuirea a 1,3 miliarde de lei sub formă de dividende, statul român având o participație de 80%. Fondul Proprietatea cere chiar și mai mult: încă un miliard de lei din rezerve.

În altă ordine de idei, în bugetul de venituri și cheltuieli aferent activității de privatizare a Ministerului Energiei s-au prevăzut venituri totale de 836 milioane lei. Sunt venituri generate de implementarea prevederilor strategiei de privatizare la societatea Rompetrol Rafinare, aprobate prin H.G. 626/2015 pentru aprobarea strategiei de privatizare a unei cote din participaţia deţinută de statul român la companie.