Premierul Florin Cîțu susține că i-a cerut ministrului energiei să iasă public și să explice de ce Romgaz și GSP Power vor primi pentru două proiecte o treime din sumele alocate pe componenta Energie, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Întrebat despre acest caz, joi, la finalul ședinței de Guvern, Cîțu a evitat să ofere amănunte, limitându-se să spună că "sunt niște tehnologii inovatoare ceea ce se propune prin aceste proiecte". Nu e clar nici ce se întâmplă dacă autoritățile de la Bruxelles vor respinge proiectele, în acest stadiu al PNRR.

Florin CituFoto: Guvernul Romaniei

"Am rugat ministrul energiei să vină public și să explice exact despre ce este vorba, ca să nu mai avem aceste dubii", a spus Cîțu.

Acesta a mai afirmat că "în ceea ce privește decizia Comisiei, discuțiile au fost și până acum Comisia a vazut aceste proiecte. Ceea ce știu nu a fost o discutie de a avea un aviz special despre aceste proiecte".

"Am discutat cu Comisia cam toate capitolele și dacă era o problemă de întarziere cu un anumit articol, de exemplu am avut alt proiect acolo pe partea de energie și Comisia a spus că nu va putea să fie aprobat și l-am scos și am pus altceva. Dacă exista o problemă ar fi fost menționat. Dacă va ieși altceva, vedem mai departe", a mai afirmat premierul.

Guvernul vrea să aloce pentru capitolul Energie din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) suma de 1,62 miliarde de euro. Din această sumă, circa o treime ar urma să fie atribuită direct unei asocieri formate din producătorul de gaze Romgaz și GSP Power, companie controlată de omul de afaceri Gabriel Comănescu. Nu e clar cum au fost selectați acești beneficiari? De ce aceștia și nu alții, mai ales în condițiile în care concurența în domeniul energiei este ridicată?

"Cum a fost selectată nu am cum să vă spun pentru că nu știu. Este un consorțiu, propus de Ministerul Energiei, format din Romgaz, Siemens și firma respectivă.", a declarat miercuri ministrul Cristian Ghinea, întrebat cum a fost selectată firma GSP Power, controlată de omul de afaceri Gabriel Comănescu, ca beneficiar în PNRR, informație prezentată de HotNews.ro. Ghinea a spus că este un ajutor de stat, care trebuie notificat Comisiei Europene, și Ministerul Energiei va trebui să explice de ce acea companie este unica în poziție de a furniza un serviciu sau un bun pe piața din România.

Pentru mai multe amănunte, citește