Centralele de apartament nu trebuie interzise, dar, pe viitor, ar putea fi taxate pentru emisiile de CO2 - Asociația Energia Inteligentă

de C.P.     HotNews.ro
Joi, 10 iunie 2021, 16:23 Economie | Energie


Centrala termica
Foto: Wikipedia
Sistemele de încălzire centralizată, teoretic, cele mai eficiente sisteme de încălzire a imobilelor, au eșuat în România din cauza managementului defectuos asupra acestora. Astfel din 330 de localități cu sisteme de încălzire centrală în anul 1990 (peste 3,5 milioane de locuinte), astăzi mai există astfel de sisteme, doar în 37 de localități (cca 1,2 milioane de locuinte), majoritatea dintre acestea fiind incapabile tehnic să mai asigure necesarul de apă caldă și căldură, arată o analiză a Asociației Energia Inteligentă. Astfel, alternativa firească și unică, în ultimii 30 de ani la aceste sisteme au fost centralele de apartament pe gaze.

Politicile publice din ultimii 20 de ani din România au fost de direcționare a populației spre utilizare a gazelor naturale, atât pentru a substitui încălzirea centralizată, cât și pentru a substitui masa lemnoasă. Aceste politici ”aproape forțează” oamenii să-și instaleze gaze, este de părere Asociația Energia Inteligentă.

Dar dacă oamenii își instalează gaze ce să-și monteze? Sobe și boilere? Este normal ca singura alternativă pentru un imobil, care prezintă randamente ridicate și costuri mai reduse, dintre toate echipamentele care funcționează cu gaze, să fie centrale individuale pe gaze?, întreabă Asociația Energia Inteligentă.

Și atunci se pune întrebarea Când procedăm corect? Când îi îndemnăm pe oameni să-și instaleze gaze gratis? sau Când le spunem că le vom interzice montarea centralelor pe gaze?

În același timp trebuie să fim conștienți că și centralele individuale pe gaze poluează. Acestea poluează chiar mai mult decât o centrală comună, cu tehnologie actuală, pentru mai mulți consumatori. Exemplificând pentru un bloc cu 6 scări și 10 etaje, costurile cu centralele individuale sunt mai mari cu până la 25% față de costurile cu o centrală comună. De asemenea, pentru același exemplu, emisiile de CO2 sunt mai ridicate prin folosirea centralelor individuale decât prin folosirea unei centrale de bloc.

Un alt element care trebuie să-l avem în vedere este faptul că la momentul de față nu se percep taxe de CO2 pentru centralele individuale. Acestea nu au fost prevăzute, având în vedere că prețul mic al certificatelor. Până nu de mult certificatele de CO2 aveau un preț de 2-3 euro/t CO2, ceea ce ar fi dus la un cost mic pentru consumator casnic și s-a putut neglija. În momemtul de față, la un cost de 55 euro/t CO2, nu cred că se va mai neglija mult timp aplicarea unitară a taxării emisiilor de CO2 (consumatorii de energie termică produsă în CET-uri plătesc taxe pe CO2, iar consumatorul de energie termică produsă individual în centrale proprii nu plătește taxe pe CO2, deși în unele cazuri emisiile de CO2 ale celor din urmă sunt mai mari decât în cazul producerii energiei termice în regim centralizat). Estimăm că în prezent costul suplimentar pe care l-ar achita un consumator casnic cu centrală termică de apartament dacă s-ar aplica și acestora taxa pe CO2 ar ajunge la cca. 825 lei/an.

O altă discuție, este legată de emisiile de noxe ale centralelor montate în apartamente, cu coșuri de fum individuale. Există studii care arată că aceste emisii pot să ajungă în apartamentele alăturate și recomandă construcția unor coșuri de fum care să disperseze emisiile și să evite total posibilitatea acestora să ajungă în interiorul locuințelor. Este o problemă care trebui de asemenea tranșată de autorități. Costul suplimentar pe care l-ar achita un consumator casnic cu centrală termică de apartament dacă s-ar aplica obligativitatea de a-și construi și asigura mentenanța coșurilor ar ajunge până la 250 lei/an.

În concluzie, Asociația Energia Inteligentă consideră că interzicerea montării centralelor termice nu este o opțiune (poate fi cel mult o opțiune pentru clădirile noi), în schimb apreciază că în timp Grean Dealul, Taxonomia etc. vor aduce costuri suplimentare pentru consumatorii casnici cu centrale termice, cauzate de emisiile de CO2 și de noile standarde de construcție și montaj.

În viitor, odată cu ”oficializarea” tuturor costurilor care asigură echitabilitatea la nivelul consumatorului final indiferent de forma de energie și soluția tehnică folosită de consumatorul casnic, utilizarea centralelor termice individuale va fi mai scumpă decât alte soluții și forme de energie.

Vezi pe această temă și:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8824 vizualizari

 • +10 (10 voturi)    
  Atata le trebuie (Joi, 10 iunie 2021, 16:38)

  mitg [utilizator]

  Ca votez cu sosoanca si ii donez lui le pen (care, aviz engiilor ce vin sa dea sfaturi tampite, nu o data a propus nationalizarea companiilor franceze de energie).

  Pana nu ajung pompele geotermale sau panourile solare cel putin la fel de ieftine ca centralele pe gaz, nici sa nu mai auzim de d-astea. Deja platim "taxe verzi" pentru energie al carui cost creste in permanenta.
  • -2 (6 voturi)    
   Când te lauzi. (Vineri, 11 iunie 2021, 8:19)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   Nu ești inteligent. Cu așa propuneri, numai despre inteligență nu poate fi vorba. știa de la//energia inteligentă //dovedesc că habar nu au de parametrii de funcționare ai unei centrale de apartament, comparativ cu orice alt sistem, de încălzire. Sincer, par niște comuniști reșapați care se cred inteligenți. Dacă le facem niște măsurători vedem că ei ca persoane, poluează mai mult decât o centrală de apartament. În plus aș vrea să știu dacă inteligenții ăștia știu care poluează mai grav, CO2 produs de o centrală de apartament, ori gazul natural consumat de aceiași centrală?
   • +1 (5 voturi)    
    Taxa pe emisii de CO2 este rezonabila (Vineri, 11 iunie 2021, 15:25)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    Eu sunt de acord sa platesc pentru emisiile de CO2 de la centrala de apartament, dar daca platim toti Poate unii stau cu aragazul deschis toata ziua? Tot CO2 rezulta si de acolo. Ca sa nu mai vorbim de cei care se incalzesc de la CET-uri cu subventie. Milioane care nu platesc nici macar gazul 100%, ce sa mai vorbim de poluare.

    Dar daca platesc in plus acesti bani, ce primesc in schimb? Inca o agentie de reglementare cu sute de posturi ocupate pe criterii politice, care freaca menta pe salarii imense?
    Ar fi excelent daca statul baga banii astia direct in refacerea padurilor sau in metode moderne de captare si stocare de CO2. Poate sa o faca si prin servicii private - licitatie de captare CO2 cu pret/tona.
    • -3 (3 voturi)    
     Aragazul nu-i centrală. (Sâmbătă, 12 iunie 2021, 8:45)

     asavreau [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     Și nu plătește. Plus, randamentul de ardere al aragazului este undeva la 45%, iar la centrală, cele noi în condensație, este de 99%. Să te lauzi că ai găsit soluția la poluare introducând o taxă este prostie, nu inteligență. Dacă erau inteligenți își spuneau .... energia viitorului !Poluarea se rezolvă prin soluții tehnice, nu prin taxe și interziceri., iar soluțiile tehnice vin de la oameni care muncesc, învață carte și nu caută fraieri pe care să-i taxeze. Cu ce drept vrea asociația asta taxe pe CT de apartament? Este proprietara aerului? Cât CO2 produce o CT de apartament și ce soluții propune pentru absorbiția CO2 produs? Plantezi un copac, pui un filtru absorbant în plus, captezi CO2 și-l neutralizezi? astea ar fi soluții inteligente, nu taxarea. Ce spun ei, ei iau banii și d-ta respiri CO2 !
 • -3 (7 voturi)    
  Poluare (Joi, 10 iunie 2021, 16:46)

  Utilizator5 [utilizator]

  Costurile ar fi mari oricum daca se plateste taxa pentru emisiile CO2.
  Locuitorii dintr-un condomuniu, bloc de apartamente ar trebui sa ajunga la o intelegere pentru a investi intr-o singura centrala de bloc. Sau poate exista alte alternative mai eco.
  Dar din start la blocurile noi, ce urmeaza a se da in folosinta, ar trebui inceput fara aceste aparate care polueaza.
  Trebuie investit intr-o solutie de viitor, iar centralele pe gaz ca si masinile pe motorina si benzina nu mai sunt "de viitor". Mai sunt tolerate niste ani, dar descurajate prin taxe tot mai mari pana se renunta la ele.
 • +12 (18 voturi)    
  manipulare ca in fiecare an (Joi, 10 iunie 2021, 16:46)

  aditza_1967 [utilizator]

  Cita propaganda
  Dar uita sa spuna ca CETurile avand pierdreri de 50% pe distributie, emisiile de CO2 sunt duble. In lata idee, CO2 de la gaz metan e mai mic decat la acrbune. Atita timp cit nu faci un calcul realist, e maniularfe grosolana.
  Si in alta idee, c efacem cu sobele pe lemne sau carbune ?
  • +1 (3 voturi)    
   regenerabile (Vineri, 11 iunie 2021, 8:05)

   e.o. [utilizator] i-a raspuns lui aditza_1967

   Copacii sunt în principiu o sursă regenerabilă de energie.
   Bineînțeles că depinde și cum exploatezi și cât îl transporți, etc, etc.
 • +9 (9 voturi)    
  Taxe (Joi, 10 iunie 2021, 16:51)

  Calin123 [utilizator]

  Nu inteleg toate ideile astea de taxe pe CO2 fara a fi dublate de stimulente pentru cei care consuma sau au instalatii de producere a energiei nepoluante. Ce se intampla cu acei bani luati ca taxa de CO2? Mai corecta ar fi o abordare de tipul certificatelor verzi. Produci CO2 esti obligat sa cumperi certificate verzi. Produci energie din surse nepoluante, primesti certificate verzi. Nu poti sa actionezi doar intr-un sens si doar cu taxe, trebuie sa oferi si beneficii pentru alternative.
 • +9 (21 voturi)    
  aiurea (Joi, 10 iunie 2021, 16:55)

  gelu antigelu [utilizator]

  Da de ce sa nu le interzicem tovarasi?
  Trebuie sa facem totul in lupta cu CO2! Nici un pas inapoi. Trebuie sa fim fara mila in fata celor care saboteaza aceasta lupta cu implicatii nebanuite!
 • +17 (21 voturi)    
  hahhaa (Joi, 10 iunie 2021, 17:13)

  Mistrelutz [utilizator]

  cica 825 de lei pe an pentru emisiile co2 la o centrala..ba esti nebun?:)))
  atat timp cat sistemul public de termoficare e DISTRUS,asemenea discutii despre impozitarea centralelor individuale nici nu ar trebui sa existe.
  vrem comfort,nu caldura si apa calda cu portia.
 • +9 (9 voturi)    
  hai sa calculam ce subventii sunt la cei centraliz (Joi, 10 iunie 2021, 17:23)

  jorj_bv [utilizator]

  sunt clar peste 825 lei / an si nu vad cum se pot rezolva in viitorul apropiat.
  Deci despre ce vorbim?
  • +3 (3 voturi)    
   la Ploiesti (Marţi, 15 iunie 2021, 11:13)

   IpseAnton [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

   Subventia este jumatate din pretul real de producere. Dar suma platita de consumator este mai mare decit costul gcal produs de o centrala de apartament (incluzind si amortizare). Deci subventia merge la baietii destepti. Tot orasul plateste subventia si operatorul privat, Veolia Dalkia, face profit.
 • +9 (13 voturi)    
  este corect (Joi, 10 iunie 2021, 17:41)

  martel55 [utilizator]

  atata tip cat nu se va mai face disrimiinarea intre cie care au centrale individualke (si ajung sa plateasca caldura si apa calda la valoarea reala) si cei legati la sistemul centralizat care primesc sbventii srrioase de la primarii si ajungg sa palteasca 1/ din pretul real....adica daca tot vrem taxare corecta, sa fie la pretul real pentru toaya lumea, nu unii sa primeasca subventii, si altii nu doar ca nu primesc, dar mai sunt si taxati suplimentar
 • +7 (9 voturi)    
  Taxe, taxe si iar taxe (Joi, 10 iunie 2021, 17:49)

  kkciosuldelahamangia [utilizator]

  E plina lumea de oameni cu mintea odihnita.
 • +6 (10 voturi)    
  caldura nu e un moft! (Joi, 10 iunie 2021, 18:03)

  uvi [utilizator]

  825 ron ?! pai eu nu platesc atata gazul pe un an de zile la un apartament cu 2 camere :))) . Sunt curios cum ati ajuns la suma asta. Si pana la urma cum rezolva taxa asta problema cu CO2, va scoate centrala mai putin CO2 daca dau eu o taxa sau cum? Ca mie mi se pare ca suntem pedepsiti ca ne incalzim si ca ne spalam cu apa calda, ca alternativa nu vad care ar fi din moment ce sistem centralizat de incalzire nu prea exista si din cate stiu nu exista blocuri noi construite care sa fi fost racordate la sistemul vechi. E foame de bani, baieti!
 • +9 (15 voturi)    
  mda (Joi, 10 iunie 2021, 18:19)

  Nevermind [utilizator]

  Tot inainte catre distrugerea finala.
  Pai in cazul asta, sa se mentioneze si cat va plati in PLUS, unul cu apartament la radet. Ca presupun ca vor fi taxate tot la sange si termocentralele pe pacura, nu?

  Dobitoci...
  Pe langa isteria si moda cu mediul, partea proasta e ca parca vad ca la noi o sa se bage japca, in timp ce "tarile cu apa calda" nu o vor face.
 • +5 (5 voturi)    
  ce tampenie! (Vineri, 11 iunie 2021, 7:35)

  catelu [utilizator]

  In loc sa taxezi gazul, taxezi centralele. Dar ars in sobe sau aragaze nu produce tot CO2? Doar ars in institutiile stattului rroman nu produce, in rest peste tot asta rezulta prin ardere.
  E ca si cum, in loc sa accizezi benzina, ai taxa Logan-urile pentru ca polueaza.
 • +4 (4 voturi)    
  Daca nu vreti CO2 (Vineri, 11 iunie 2021, 9:13)

  GNG [utilizator]

  ... opriti defrisarea padurilor, interziceti distrugerea spatiilor verzi pentru constructii si plantati 10 puieti pentru fiecare trunchi de copac doborat/taiat ! Astia nu au invatat la scoala fotosinteza, ce este si ce se produce prin ea? Asociatia Energia Inteligenta, cum draq poate sa fie o energie inteligenta? Din denumirea asociatiei iti dai seama ca ...
 • 0 (2 voturi)    
  Habarnisti (Vineri, 11 iunie 2021, 10:06)

  all23 [utilizator]

  Presupun ca centralele de bloc ar fi mai eficiente decat cele de apartament DAR :
  - cum se vor imparti cheltuielile intre apartamente ?
  - prin repartitoarele distribuite de cele mai tepare firme din Romania ( Techem )?
  Pana nu vor face legi clare pentru traiul la bloc prin care sa oblige toti furnizorii de utilitati sa aiba contracte pe apartament si nu pe asociatie , astfel incat sa nu mai taie utilitatile bunilor platnici pentru unii care nu platesc ....
  De asemenea in fara de consumul unei centrale de bloc ar trebui montate contoare de energie termica , pentru calorifere si pentru apa calda , in felul asta costul creste cu muuuuuult peste cei 25 % !
  • +4 (4 voturi)    
   Presupui. (Vineri, 11 iunie 2021, 11:06)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui all23

   Real o centrală de bloc va avea un randament total mai mic decât una de apartament. Conductele au și ele pierderi oricât de bine izolate ar fi, mai apare inerția termică care duce la risipă de apă, plus disconfortul creat de a avea o temperatură ambientală și pentru apa caldă, impusă și nu dorită.
 • +5 (5 voturi)    
  Articol (Vineri, 11 iunie 2021, 13:04)

  ACP [utilizator]

  scris pe genuchi de un poet si care pleaca de la date false. Nu se mentioneaza in articol ce noxe sunt produse de centralele si in ce cantitate. Autorul probabil nici nu stie ce inseamna noxele si cum se produc acestea. Se scriu tot felul de articole la comanda fie data de tot felul de ONG-uri verzi care vor sa ne aduca la situatia de dinatine de 90 in ce priveste incalzirea apartamentelor si vor sa se mai stoarca niste bani pentru buzunarul statului ca sa fie destui ca sa nu se scada varsta de pensionare si cuantumul specialilor. Vreti sa impozitati centralele de apartament care ard cel mai curat combustibil, adica gazul metan? Pai impozitati atunci si sobele cu lemne, motorina si alti combustibili mai poluanti. In plus sa impozitati si producatorii de energie termica in regim centralizat si primariile sa taie subventia. Ca doar nu ma impozitezi pe mine sa subventionezi structuri falimentare. Atunci fiecare va plati costul real si sa vedem cat de eficienta e centrala pe oras, cu toate pierderile si prieteniile de pe acolo...
 • +1 (1 vot)    
  De unde scoate cifrele astea? (Vineri, 11 iunie 2021, 15:25)

  Komori [utilizator]

  Se pare că există o problemă de matematică elementară:
  O casă (unde sunt pierderile mai mari) cu o suprafaţă de cca 100 mp consumă în medie 2000 mc de gaz metan (încălzire + apă caldă + aragaz) pe an.
  1 mc de gaz metan cântăreşte 0,554 KG
  Aşadar rezultă un consum de
  0,554 x 2000 = 1108 KG, adică 1,108 tone de gaz metan.
  Din arderea gazului metan rezultă 2 substanţe principale:
  1. CO2
  2. Apă
  Nu am răbdare acum să caut proporţia exactă a substanţelor rezultate, deci să presupunem că ar fi 50/50 (având în vedere densitatea CO2-ului, probabil că în realitate proporţia de greutate pentru CO2 e mult mai mică)
  Deci rezultă
  1,108t/2 = 0,554 tone de CO2
  55 EURO * 0,554 = 30,47
  30,47 EURO x 5 (rotunjit în sus cursul EURO / RON) = 152,35 RON PE AN!
  Împărţind această sumă la 12 luni reies cca 12,7 RON pe lună în medie în plus la factură.
  Chiar presupunând prin absurd că ar fi emisii de 100% CO2, ai ajunge la 304,7 RON pe an, nicidecum la suma vehiculată de 825 RON / an

  Bineînţeles că un apartament de 70 mp dintr-un bloc va avea consumul mult mai mic.

  În ceea ce priveşte iniţiativa în sine:
  Ca să nu spunem că este exact cum a mai spus cineva mai sus. Dacă vrei să taxezi, o faci pentru TOATE emisiile.
  Centrală + aragaz.
  Şi ce faci cu emisiile de CO2 rezultate din încălzirea cu alţi combustibili?
  Trebuie taxaţi şi aceia, că altfel e discriminare.
  Cum măsori la ţară, unde nu există reţea de gaze, cât CO2 emite o sobă?

  În condiţiile unei reţele de termoficare bine pusă la punct, într-adevăr ar fi mai eficient să nu îţi pui centrală (neluând în considerare faptul că reţeaua respectivă e pornită când scade temperatura atmosferei sub un anumit prag pentru câteva zile, timp în care tu dârdâi de frig în casă)
  Având însă în vedere pierderile uriaşe menţionate mai sus (şi vrând să taxezi în mod egal toţi emiţătorii de CO2, căci altfel ne întoarcem iar la discriminare), asta înseamnă că această taxă se va reflecta în facturile la întreţinere ale celor legaţi la reţeaua de termoficare.
  • 0 (2 voturi)    
   Corecţie calcule (Vineri, 11 iunie 2021, 16:22)

   Komori [utilizator] i-a raspuns lui Komori

   Scuze, Metan-ul e de obicei în butelii.
   În reţeaua de gaze este "Gaz Natural", care este cca 85% metan şi restul alte gaze.
   Ceea ce rezultă într-o greutate de 0,712 kg/mc

   Astfel calculele s'ar actualiza astfel:
   0,712 x 2000 = 1424 KG = 1,424 tone
   1,424 t/2 = 0,712 t (CO2)
   55*0,712 = 39,16 EUR / an = 195,8 RON / an
   195,8/12= 16,32 / lună
   • -2 (2 voturi)    
    Corecție la corecție. (Sâmbătă, 12 iunie 2021, 8:55)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Komori

    Nu te grăbi. Mai citește. Studiu îți va permite să găsești soluția. Îți spun un secret, în butelie nu-i metan, este ceva mai greu decât aerul. Gata, pentru rest învață.
    • 0 (0 voturi)    
     Citeşte un pic mai cu atenţie (Miercuri, 16 iunie 2021, 15:09)

     Komori [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

     După cum am şi menţionat, ce am scris se referă în principal la suma inventată de autor şi nu era o teză de doctorat, ci doar un pic de matematică de bun-simţ.
     În reţeaua de gazare se află "Gazul Natural", de aceea am făcut acel calcul actualizat, pentru că presupusesem iniţial că se foloseşte metan.
     Butelia este în afara contextului.
     Dacă tu ai reţinut din toată poliloghia de mai sus doar că un om a greşit conţinutul gazului din butelie, îmi pare rău pentru tine.
  • -2 (2 voturi)    
   Ce rezolvi? (Sâmbătă, 12 iunie 2021, 8:52)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Komori

   Ideea este a reduce poluarea, nu de a introduce niște taxe. La ce folosește taxarea? Ce drepturi ai să propui taxarea? Ești proprietar pe aerul folosit de centrală? Dacă te pretinzi inteligent, vii cu soluții de eliminare a poluării asigurând confortul termic necesar. Soluțiile tehnice costă și atunci se justifica taxa propusă de Asociația inteligenților !
   • 0 (0 voturi)    
    Citeşte mai cu atenţie. (Miercuri, 16 iunie 2021, 15:36)

    Komori [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    Alţii au propus taxarea, recte UE. Acea asociaţie a inteligenţilor vrea să fie aplicată doar posesorilor de centrale termice.
    Am spus că o taxare, dacă se introduce, trebuie să fie aplicată corect şi tuturor, fără excepţie, nu doar posesorilor de centrale de apartament, că aşa cum vor ei este discriminatoriu.
    Şi după cum se mai spune de multe ori pe aici, în urma pierderilor imense, marii poluatori nu sunt cei cu centrale de apartament.
    În condiţiile date în România, cea mai eficientă soluţie tehnică ÎN ZIUA DE AZI este de fapt centrala de apartament, oricum ai da-o, atâta timp cât ai valori de eficienţă mult mai mici şi pierderi mult mai mari în reţeaua de termoficare.
    În momentul în care vor exista soluţii verzi mai eficiente pentru încălzirea de apartament, la un preţ suportabil pentru populaţie, statul va trebui să încurajeze tranziţia către acele soluţii.
    Taxarea disproporţionată doar a unei categorii de emiţători de CO2 este o mizerie, ca şi multe alte taxe pe care le-a impus statul tot aşa, în mod preferenţial, în decursul anilor, independent de culoarea politică a puterii în momentele respective.
    Corect ar fi să se renunţe complet la subvenţiile de termoficare şi, dacă se aplică o astfel de taxă, să o plătească toată lumea. Dar asta nu se va întâmpla, că nu mai votează nimeni cu ei.
    La fel de corect ar fi să se remedieze pierderile imense şi să se modernizeze centralele de termoficare pentru a se putea ajunge la o eficienţă mai ridicată. În felul acesta s-ar compensa măcar o parte din renunţarea la subvenţii.
    Ei vor să bage noi taxe peste tot, în caz că nu aţi observat (recent: scumpit parcări, taxe de înmatriculare pentru maşini mai vechi de 15 ani...), că indiferent de cine a fost la putere, s-a furat prea mult şi nu mai sunt bani să se facă lucrurile care trebuie făcute şi se puteau face fără furt.
    Primul pas de combatere a poluării este plantarea de copaci în jurul şi în interiorul marilor oraşe. În alte ţări aşa se întâmplă şi la noi se distrug parcuri.
 • +2 (2 voturi)    
  inteligenta (Marţi, 15 iunie 2021, 11:10)

  IpseAnton [utilizator]

  Vorba vine inteligenta. Cum poate o centrala termoelectrica de termoficare, care are randament maxim de 65% dar la noi sunt cam la 45%, si care pierde vreo 30% pe drum, sa polueze mai putin decit o centrala de apartament cu 92%. Centrala de scara este tot la 92% dar pierderile sunt mai mari decit la cea de apartament.
  la fel de inteligent este emiterea sumei de 800 lei pe centrala. Adica ala care consuma 300 m3 plateste la fel ca ala care consuma 100 m3?
 • 0 (0 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 20 iunie 2021, 12:52)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by