​Secretariatul General al Guvernului a decis, în calitate de acționar majoritar, schimbarea membrilor Consiliului de Supraveghere al Transelectrica. Hotărârea a fost luată în ședința AGA de marți. Practic, șapte membri CS care aveau mandate pline de patru ani, până în septembrie 2024, au fost revocați, fiind înlocuiți de cinci membri provizorii, cu mandate de 4 luni, valabile până la data de 22 octombrie 2021.

Retea TranselectricaFoto: Transelectrica.ro

Însă, pentru persoanele revocate, Transelectrica va trebui să plătească depăgubiri, conform contractelor de mandat. Aceasta în condițiile în care au fost demiși în timpul exercitării mandatului.

Reamintim că secretarul general al Guvernului este Tiberiu Horațiu Gorun, un apropiat al premierului Florin Cîțu. Cei revocați au fost numiți în guvernarea Orban.

Au fost revocați Adrian Goicea, care avea și calitatea de președinte al Consiliului de Supraveghere, Luiza Popescu, Jean-Valentin Comănescu, Oleg Burlacu, Mircea Cristian Staicu, Mihaela Popescu și Ciprian Constantin Dumitru. Toți aceștia aveau mandate până în septembrie 2024.

Dintre aceștia, Mihaela Popescu a primit, tot marți, un nou mandat în Consiliul de Supraveghere, însă provizoriu, începând cu data de 23 iunie 2021 și până la data de 22 octombrie 2021. Au mai primit mandate provizorii Adina-Loredana Dogaru- Tulică, Marius Vasile Morariu, Claudiu Constantin Năstasă și Adrian Nicolae Blăjan.

Membrii Consiliului de Supraveghere Transelectrica nu au primit o motivaţie clară pentru revocarea din funcţii, a declarat Adrian Goicea, președinte al Consiliului de Supraveghere, pentru Financial Intelligence. Acesta susține că nimeni nu a motivat revocarea, iar compania merge bine.

Adrian Goicea a precizat că cei revocați își vor cere drepturile prevăzute în contracte. "Poate nu ajungem în instanță, pentru că acest lucru ar însemna cheltuieli suplimentare. Contractul de mandat este făcut între noi, fiecare membru, și SGG (...) Oricum o parte din drepturile noastre sunt provizionate, cum ar fi salariul pe anul acesta. Este clar că drepturile noastre vor fi achitate de Transelectrica, nu de SGG", a spus Goicea.