​Sectorul IT devine, încet, dar sigur, unul dintre marii consumatori de energie din România, potrivit informațiilor MET România Energy, unul dintre cei mai importanți furnizori de energie pe plan local și partener pentru mai multe companii locale sau operatori de centre de date. Aproximativ 10% din energia consumată global alimentează calculatoare, centre de date sau rețele IT. Dispozitivele de operare generează cea mai mare parte a consumului, urmate de servere și centre de date. Ca să ne facem o idee despre consumul de electricitate al calculatoarelor, merită menționat că acesta generează un sfert din consumul energetic total dintr-o clădire de birouri.

Energie verde pentru firmele din ITFoto: MET România Energy

Sectorul IT devine, încet, dar sigur, unul dintre marii consumatori de energie din România, potrivit informațiilor MET România Energy, unul dintre cei mai importanți furnizori de energie pe plan local și partener pentru mai multe companii locale sau operatori de centre de date. Aproximativ 10% din energia consumată global alimentează calculatoare, centre de date sau rețele IT. Dispozitivele de operare generează cea mai mare parte a consumului, urmate de servere și centre de date. Ca să ne facem o idee despre consumul de electricitate al calculatoarelor, merită menționat că acesta generează un sfert din consumul energetic total dintr-o clădire de birouri.

Costuri predictibile

Predictibilitatea costurilor este, alături de siguranța în furnizare, o componentă cheie în colaborarea dintre o companie IT și un furnizor de energie. Oferta MET România Energy garantează menținerea costurilor la valori agreate pe întreaga perioadă de desfășurare a contractelor. Orice companie poate apela la această măsură pentru a se proteja de eventuale fluctuații nedorite ale costurilor. Pentru a prezice consumul mediu de energie al unei companii MET România Energy apelează la sisteme inteligente de măsurare și analizare a datelor, care permit estimări corecte, în timp util, a evoluției consumului din cadrul unui circuit sau locații. Aceste date facilitează luarea celor mai bune măsuri pentru echilibrarea ofertei.

Energie din surse regenerabile

Interesul pentru alimentare cu energie din surse regenerabile este ridicat, mai ales în rândul companiilor IT, potrivit datelor MET România Energy. Specialiștii IT activează sau colaborează, în multe cazuri, cu firme cu activitate internațională care au aderat la un set de valori în cadrul cărora diminuarea amprentei de carbon și protecția naturii, a sănătății angajaților și comunităților joacă un rol cheie.

MET este primul furnizor din România care a obținut de la TUV Rheinland certificarea internațională NaturePower, care atestă capacitatea de a oferi consumatorilor 100% energie regenerabilă, cu amprentă zero de CO2. Compania dispune de un sistem fiabil și transparent de urmărire în permanentă a cantităților de energie achiziționate sau furnizate către clienții finali, inclusiv de balanța consumului orar al consumatorului pentru toate punctele de consum versus producția orară de energie regenerabilă contractată.

Soluții avansate de optimizare

Companiile IT sunt printre cele mai interesate de reducerea consumului de energie, potrivit reprezentanților MET România Energy. Aceste obiectiv poate fi atins atât prin intermediul soluțiilor tehnologice disponibile în domeniu, cât și printr-o bună colaborare cu furnizorul de energie. Acesta din urmă poate urmări, de exemplu, curba de consum, oferind clientului, constant, recomandări specifice. De asemenea, sursa energiei poate fi adaptată pentru o bună echilibrare a costurilor finale. Nu în ultimul rând, furnizorul poate asista compania în procesul de adaptare a capacităților punctului de consum.