Prețurile gazelor au scăzut brusc săptămâna aceasta, după ce președintele rus Vladimir Putin i-a ordonat gigantului rus Gazprom să mărească livrările către Uniunea Europeană odată ce rezervoarele rusești sunt pline, potrivit AFP.

Gazprom, companie de stat la ordinele lui PutinFoto: Gazprom

Prețul de referință european, TTF olandez, a pierdut 21% de la acest anunț făcut miercuri seară și a scăzut sub 70 de euro pe megawat oră (MWh) pentru prima dată după 27 septembrie, la 68,53 de euro în jurul orei 11:20 GMT.

Prețul gazului britanic pentru livrare luna viitoare a înregistrat o scădere similară în cursul săptămânii.

Prețurile ambelor contracte sunt de peste două ori mai mici decât vârful lor la începutul lunii pe 6 octombrie, când un val de panică, catalizat de cererea puternică din Asia și temerile de o iarnă rece în emisfera nordică, a inflamat piețele.

Prețurile la gaze sunt încă de trei ori mai mari decât în ​​urmă cu șase luni

Corecția din ultimele zile „se datorează în principal faptului că președintele rus a ordonat companiei Gazprom să livreze mai mult gaz în Europa începând cu 8 noiembrie”, au declarat Carsten Fritsch și Barbara Lambrech, analiști la Commerzbank.

O treime din gazul european provine din Rusia.

„Vă rog, după finalizarea umplerii rezervoarelor subterane de gaz din Rusia, până pe 8 noiembrie, să începeți o lucrare graduală și planificată de creștere a volumelor de gaz din rezervoarele dumneavoastră subterane din Europa”, a spus Putin miercuri, precizând că era vorba în principal de Austria și Germania.

„Acest lucru va face posibil să ne asigurăm obligațiile contractuale într-o manieră fiabilă, stabilă și ritmică și să furnizăm gaze partenerilor noștri europeni toamna și iarna”, a spus el.

Instalațiile de stocare a gazelor naturale din Germania „sunt în prezent pline cu 70%, în timp ce cele din Uniunea Europeană sunt pline cu 77%. În mod normal, ar trebui să fie pline peste 90% în această perioadă a anului.”, spun experții Commerzbank.