Țara asta gaze poartă, dar ce folos? Riscăm să rămânem fără rezerve în plină iarnă

de Mihai Bălan     HotNews.ro
Miercuri, 8 decembrie 2021, 8:19 Economie | Energie


Conducte de gaze
Foto: AGERPRES
Recent, un oficial maghiar al companiei de transport gaze naturale, din țara vecină, lansa întrebări ironice în direcția României, întrebându-se și întrebându-ne dacă vom face un foc mare alimentat de combustibilul aflat în subsolul patriei noastre. Să analizăm, deci, situația strategică a României, al doilea extractor din UE, după Olanda, în contextul scumpirilor fără precedent din piața de profil. Începem cu anunțul Azomureș, companie producătoare de îngrășământ chimic, de care depinde o mare parte din agricultura României, care a decis suspendarea producției pentru următoarele luni, datorită scumpirilor record pe piața industrială de gaze naturale. Pentru a nu intra în faliment, deoarece producția ar deveni nesustenabilă economic, oficialii au decis să trimită în șomaj mii de angajați.

Conform specialiștilor din sectorul agricol, rezultatele activităților de profil vor fi afectate grav anul viitor, datorită lipsei de îngrășăminte chimice și scumpirii substanțiale ale acestor produse indispensabile campaniilor agricole. De asemenea, și alte sectoare productive, dependente de consumul de gaze naturale vor intra curând în același impas, generând scumpiri inclusiv la nivelul coșului zilnic de consum, panificația fiind cel mai la îndemână exemplu.

De altfel, oficialii guvernamentali, în frunte cu premierul Nicolae Ciucă și ministrul Energiei, Virgil Popescu, au declarat astăzi că vor căuta “soluții” pentru a evita golirea depozitelor subterane de gaze în ianuarie-februarie 2022 și se declară “optimiști” privind viitoarea independență energetică a României, realizabilă în termen de cinci ani.

Unde suntem în realitate și cât de justificat este acest optimism?


Primul element justificativ al declarației agresive a oficialului maghiar a fost comparația între nivelul de conectare al gospodăriilor, din cele două țări vecine, la rețelele locale de gaze naturale. Astfel, deși Ungaria nu are resurse proprii, depinzând aproape în exclusivitate de gazele rusești, a reușit interconectarea a peste 95% din gospodăriile de pe teritoriul național, în timp ce România are conectate doar aproximativ 40% dintre acestea. Programele de finanțare pentru conectarea localităților, atât de mediatizate și folosite în scop de propagandă electorală de către politicienii români, s-au dovedit a fi, în majoritatea situațiilor, doar promisiuni fără acoperire reală, deoarece orice investiție de acest tip este condiționată de avizul tehnic de conectare la infrastructura magistralelor Transgaz. În traducere, este nevoie de o țeavă groasă în proximitate pentru a construi și conecta țevile mai subțiri care vor deservi punctele de consum, iar în ultimii ani au fost planificate și aprobate foarte puține trasee de extindere a magistralelor regionale de gaze naturale, și acelea înregistrând întârzieri mari de construire.

Un alt aspect, mai puțin cunoscut și deloc mediatizat, este cel al capacității de stocare și comprimare a gazelor naturale în depozite subterane, unde, deloc surprinzător având în vedere lipsa de interes național strategic, România are o capacitate de stocare situată la jumătate în raport cu cea a țării vecine. Astfel, Ungaria își permite să achiziționeze, pe timpul verii, cantități importante de gaze, la preț redus, inclusiv din România, pe care să le consume sau chiar să le revândă, la preț mai mare, pe timpul iernii.

În consecință, deși, teoretic, am avea posibilitatea să acoperim aproape întreg necesarul național de consum din resurse proprii, tehnic este imposibil să depozităm, în ciclul de iarnă, o cantitate suficientă pentru a gestiona vârfurile de consum, astfel că suntem nevoiți să apelăm la importuri. Și în acest caz, dezinteresul, deciziile greșite sau reaua voință a decidenților români ne-au adus, în ultimii 30 de ani, în situația de a intra în panica din momentul actual.

Ce se mai poate face?


Coridorul pan-european BRUA este semi-funcțional, traseul din România, faza I, fiind finalizat cu întârziere față de termenul planificat inițial (2019), existând serioase probleme de tranzacționare și rezervare a cantităților de gaze transportate prin intermediul acestuia. Mai mult, extensia de conectare spre Marea Neagră este încă la stadiul de organizare de șantier. Recent, un consorțiu turcesc a câștigat licitația pentru construirea segmentului dintre Podișor (jud. Giurgiu) și Tuzla (Marea Neagră), care ar permite transportul gazelor exploatate din apele teritoriale ale României. În mod evident, vor trece câțiva ani până la operaționalizarea deplină a acestuia. În paralel, marii jucători de pe piața de profil, așteaptă un semnal legislativ cu privire la calculul redevențelor, semnal care încă zace în Parlamentul României.

Cu referire la capacitățile terestre de transport, din păcate, cu excepția actualului calendar european de finanțare a proiectelor de infrastructură, care se apropie de final totalizând investiții minore în rețelele locale, de la Bruxelles și Strasbourg nu vin semnale optimiste cu privire la finanțarea traseelor conductelor de gaze. În cel mai bun caz, România va beneficia de fonduri europene, prin intermediul Just Transition Fund, pentru retehnologizarea capacităților de producție energetică utilizatoare de cărbune, iar de acele viitoare trasee ale magistralelor de gaze vor beneficia doar locuitorii din orașele și comunele apropiate ca distanță.
În celelalte țări europene, principala prioritate este adaptarea conductelor existente la mixurile ecologice de gaze și hidrogen, sau construcția de trasee noi, conforme cu ultimele programe “green” ale Comisiei Europene, neexistând vreun sentiment de milă pentru performanțele penibile ale României din domeniul infrastructurii de profil, fondurile disponibile în vechile programe de finanțare rămânând în mare parte neabsorbite sau necheltuite.

Astfel, deși deținem resurse substanțiale, atât aflate în exploatare, cât și cu perspective de valorificare, lipsa infrastructurii ne pedepsește acum, în plină criză mondială. Însă, cel mai îngrijorător aspect este cel al protecției consumatorilor casnici. Guvernanții au apelat la mecanisme legislative de plafonare și compensare pentru ca populația să treacă cu bine de sezonul rece, însă acest pansament este valabil doar până la finalul lunii martie, consumând sume importante la nivelul bugetului de stat.

Liberalizarea pieței gazelor este un eșec, milioane de consumatori rămânând încă în segmentul de tarif universal, unde sunt anunțate deja scumpiri record, asta și pentru că politicienii au prorogat succesiv, din 2014 până în 2020, termenul de aplicare al calendarului convenit cu Uniunea Europeană, iar campania de informare derulată de către ANRE a fost complet ratată. Mai tragic, realitatea faptică a mai mult de jumătate dintre gospodăriile din România, care sunt încă neconectate la rețelele de gaze, unde fiecare familie se descurcă pe cont propriu cu privire la încălzirea locuinței, foarte puține primării derulând programe de aprovizionare cu lemne de foc, întregește tabloul rece al eșecului statului român, stat care începe să tremure și la propriu, și la figurat, în perspectiva lunilor de iarnă.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10929 vizualizari

 • +24 (32 voturi)    
  Ce se mai poate face? (Miercuri, 8 decembrie 2021, 8:55)

  gwolf [utilizator]

  draga Mihai Balan,
  ca de fiecare data cautam solutiile logice ca raspuns la o problema, fara sa taiem cauza care genereaza problema.

  bineinteles ca nu puteai sa scrii asta DAR - prima masura este puscaria grea (>20 de ani) pentru indivizii direct responsabili de aceasta delasare incredibila.
  Baga un astfel de exemplu si vei vedea cum, in mod miraculos, lucrurile vor lua o viteza uimitoare in directia buna.
  • +5 (9 voturi)    
   din pacate (Miercuri, 8 decembrie 2021, 12:50)

   varavara [utilizator] i-a raspuns lui gwolf

   nu este o simpla delasare sau neglijenta si nici nestiinta.
   Practic tara a fost si este sabotata sistematic de multi ani de niste indivizi care sunt in slujba unor interese straine.
   Evident in acest caz este vorba de psd care a facut jocul Rusiei impiedicand pe toate caile exploatarea zacamintelor de gaze naturale din Romania, fie de sist fie maritime.
   Indivizii astia care majoritatea si acum se zbenguie prin politica noastra ar trebui arestati si condamnati pentru sabotarea intereselor nationale.
  • +2 (2 voturi)    
   realist vorbind, cum faci asta? (Miercuri, 8 decembrie 2021, 20:11)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui gwolf

   Ce articol din Codul Penal se aplica in astfel de situatii? Vrei sa faci un denunt maine la procuratura, ca Xulescu este "responsabil de delasare"? ;))

   Cauza nu este delasarea unui politician care a venit si a plecat. Sapa un pic mai adanc.
   • -1 (1 vot)    
    nu o faci dupa codul penal (Miercuri, 8 decembrie 2021, 23:59)

    gwolf [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    daca ma intelegi ce vreau sa spun...
 • -4 (26 voturi)    
  articolul (Miercuri, 8 decembrie 2021, 8:55)

  codrean [utilizator]

  incepe cu o 'inexactitate" : Azomures nu si-a trimis angajatii in somaj ! Inca, puteti spune.Totusi, cate nu se mai pot intampla pana acolo ...
  Mai apoi comparatia cu Ungaria la racordarea satelor e nepotrivita : o tara de campie, cu sate "adunate", fara paduri,fara alte alternative, etc. Compari cu satele romanesti de deal sau de munte, risipite - asta e configuratia terenului si istoria - cu paduri in apropiere .
  Sigur, critici destule pot fi aduse decidentilor nostri, politici dar si economici, Statului Roman incapabil sa ia decizii si mai ales sa le aplice si supravagheze. Baiuri destule dar ... sa pastram masura !
 • +21 (33 voturi)    
  În cazul țării numite România (Miercuri, 8 decembrie 2021, 9:27)

  Rescator [utilizator]

  este vorba,în cel mai clar mod cu putință,de un amestec
  malefic de prostie cronică,incompetență cosmică,lene,
  nesimțire și trădare(în favoarea Rusiei) toate comise de
  politrucii buni la nimic care s-au tot rotit la putere în
  ultimii 31 de ani.Fiind în continuare la putere aceiași
  ciocoflenderi abulici și hoțomani ,nu se va rezolva nimic!
 • -10 (14 voturi)    
  Nu înțeleg de ce tot... (Miercuri, 8 decembrie 2021, 9:43)

  rsumy_ [utilizator]

  ... "pedalăm" pe gazele din Marea Neagră.
  Și chiar dacă ar fi fost acum date în exploatare (
 • +6 (14 voturi)    
  ramanem fara gaz in plina iarna!? (Miercuri, 8 decembrie 2021, 9:47)

  acribion [utilizator]

  no problem, alesii neamului vor flatula cu presiune maxima ptr. satisfacerea necesitatilor pe care populimea le doreste.
 • +3 (17 voturi)    
  Nu înțeleg de ce... (Miercuri, 8 decembrie 2021, 9:48)

  rsumy_ [utilizator]

  ... tot "pedalăm" pe gazele din M. Neagră.
  Chiar dacă ar fi fost date în exploatare (cu o firmă românească, neapărat!), tot același preț internațional am fi plătit azi pe ele.

  A se vedea cazul energiei electrice produse în RO.
  • +7 (15 voturi)    
   da, dar (Miercuri, 8 decembrie 2021, 11:42)

   gwolf [utilizator] i-a raspuns lui rsumy_

   redeventele incasate de statul roman s-ar putea transforma partial in subventii catre consumatorii romani si partial sa mearga in fondurile de pensii (cum a propus USR in programul de guvernare - dar cine plm sa citeasca si sa beleasca ochii ...)
  • -4 (4 voturi)    
   pai (Miercuri, 8 decembrie 2021, 14:53)

   codrean [utilizator] i-a raspuns lui rsumy_

   Gaze din Marea Neagra - din zacamintele aflate la mica adancime - exploatam de mai bine de 30 de ani !
   Despre ce se tot vorbeste sunt perimetrele de mare adancime, cu conditii dificile de exploatare, pentru care Petrom nu e inca pregatit ! Si va mai trece ceva timp ...
   Ce facem pana atunci ? Concret, ca ...ne arde !
 • +9 (13 voturi)    
  Pai e clar (Miercuri, 8 decembrie 2021, 10:51)

  Costi888 [utilizator]

  Politicienii nostri prefera sa dea 100 de lei la pensie si alte presupuse mariri, fara niciun rezultat practic in viata reala decat sa faca ceva cu adevarat util.
  #Romania dezvoltata
 • +4 (18 voturi)    
  Azomureș șantajează. (Miercuri, 8 decembrie 2021, 10:59)

  asavreau [utilizator]

  Vrea gaze mai ieftine, adică să plătim noi gazele consumate de ei, ca să producă îngrășăminte pe care să le exporte la prețul internațional. Ce câștigăm noi? Plus, Azomureș nu a trimis oameni în șomaj, a reprogramat revizia generală din vara anului 2022 acum, sperând în reducerea prețului la gaze. Deci articolul este făcut să sperie lumea. Jurnaliștii au luat un obicei(prost0 de a scrie mereu despre viitoare scumpiri și alte catastrofe, gândind că, dacă vorbești mereu despre asta, se va întâmpla și uneori se întâmplă. Sunt comercianți care au scumpit, că așa au auzit la radio, tv, ori în presă și ei nu sunt fraieri să mențină prețul. Încă o mențiune, în fiecare iarnă când au fost probleme cu presiunea gazelor datorată temperaturilor foarte scăzute, combinatele chimice tip Azomureș, au fost oprite. Deci nu-i nici-o noutate.
  • +1 (3 voturi)    
   Corect! (Miercuri, 8 decembrie 2021, 19:04)

   unins [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

   Chiar daca opresc complet, tot raul va fi spre bine! "Agricultorii" nu vor mai otravi pamantul si recoltele in ideea profitului maxim, deci vom avea produse alimentare mai curate si vom avea gaze mai multe pentru alte activitati, consum casnic, etc. Decat mult si prost (specific rromanesc), mai bine putin si bun!
 • +6 (14 voturi)    
  N-avem timp de gaze... (Miercuri, 8 decembrie 2021, 11:16)

  persuasiv [utilizator]

  pentru ca suntem romani mandri,si asta ne ocupa tot timpul.
 • +6 (14 voturi)    
  Pai dragilor.... (Miercuri, 8 decembrie 2021, 11:21)

  Qu [utilizator]

  In timp ce Romania dadea miliarde de euro pe artificii de anul nou, Ungaria si-a facut contract pe termen lung pentru gaz de la rusi la pret de anii '90 si in cantitate suficienta cat sa dea si la altii.
  • -3 (17 voturi)    
   mda (Miercuri, 8 decembrie 2021, 12:35)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Qu

   Cam asta este diferenta intre unii care trag cu tara lor si altii care sunt slugi ue/sua. Noi ii injuram pe rusi in loc sa ne vedem interesul, pusi (si) de nemtii care de fapt isi vad interesul cu nordstream 2.

   Nu trebuie sa fim prieteni cu rusii ca sa facem afaceri cu ei, in avantajul nostru. Ungaria joaca f bine, nu numai in ceea ce-i priveste pe rusi
 • -1 (19 voturi)    
  multumiti-le "partenerilor strategici" (Miercuri, 8 decembrie 2021, 11:30)

  jackalphonse [utilizator]

  ...ca ei sug gazul romanesc la redevente minuscule.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by