Preţurile gazelor naturale în Europa au continuat să scadă miercuri, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că sprijină o soluţie diplomatică la tensiunile cu SUA privind Ucraina şi a anunţat retrageri de trupe , transmite Bloomberg.

Livrari gaze rusesti Foto: Peter Kovalev / TASS / Profimedia

Miercuri, preţurile de referinţă ale gazelor naturale în Europa au înregistrat un declin de 9,1%, cel mai scăzut nivel de după 10 noiembrie.

La hub-ul TTF din Amsterdam, cotaţiile la gazele naturale au scăzut miercuri dimineaţa cu 8,4%, la 64,99 de euro pentru un Megawatt-oră, după un declin de 12% marţi.

Pieţele urmăresc cu interes evoluţiile geopolitice, anunţul Rusiei privind retragerea trupelor afectând evoluţiile pe pieţele globale de acţiuni, ţiţei, gaze şi metale.

Analiştii urmăresc cu atenţie fluxurile de gaze ruseşti spre Europa. Livrările au fost limitate în ultimele luni, deşi autorităţile de la Moscova au dat asigurări că trimit cantitatea de gaze cerută de clienţii europeni.

Marţi, Putin i-a spus lui Scholz că Moscova rămâne un furnizor sigur de energie.

Vremea blândă şi majorarea livrărilor de gaze naturale lichefiate (LNG) au ajutat în ultimele luni la atenuarea temerilor de pe piaţă.

Europa este epicentrul unei crize energetice începând de anul trecut, când eliminarea restricţiilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19 a generat o cerere mare de energie într-un moment în care stocurile de gaze naturale erau la un nivel redus.

Preţurile de referinţă au crescut semnificativ de anul trecut, ceea ce a pus presiuni asupra consumatorilor şi companiilor.