Premierul Nicolae Ciucă a anunțat miercuri că Guvernul este aproape de finalizarea noului pachet de măsuri menit să protejeze populația și economia de evoluția prețurilor la energie și gaze, de la 1 aprilie. 'În acest moment am avut de asemenea întalnire la nivelul Coaliției, măsurile fiind în principiu finalizate', a declarat acesta, care a spus și când ar urma să fie anunțate aceste noi măsuri.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • "Mâine (n.a joi, 24 februarie) urmează să desfășurăm o nouă întâlnire în Comitetul interministerial din domeniul Energiei, urmând ca apoi să comunicăm aceste măsuri care vin să asigure un set de mecanisme pentru protejarea populației și a firmelor pe o perioadă mai lungă de timp.", a spus premierul Ciucă, la începutul ședinței de Guvern de miercuri.

Schema de plafonare la energie, valabilă și în aprilie. Decizie în Coaliție

Plafonarea și compensarea facturilor la energie se prelungește încă o lună după care Guvernul intenționează să reglementeze prețul la energie pentru consumatorii casnici, au declarat marți pentru HotNews.ro surse politice.

Liderii Coaliției au decis, potrivit surselor citate, să prelungească cu o lună ordonanța care plafonează și compensează facturile la energie. Astfel, plafonarea în luna aprilie rămâne de 0,8 lei pentru casnici la energia electrică iar la gaze naturale 0,31 lei.

După luna aprilie, Executivul ia în calcul să reglementeze prețul la energie având acordul Comisiei Europene în acest sens. Potrivit surselor citate se ia în calcul o reglementare a prețului la energie din trei în trei luni în funcție de tarifele de pe piața energetică.

O altă modificare agreată în Coaliție referitoare la piața energiei prevede ca în cazul contractelor pe termen lung la energie electrică să fie plătit minimum 20% din prețul contractului în avans, astfel încât să fie eliminată posibilitatea speculei.

În ședința Coaliției, liberalii au propus prelungirea compensării facturilor și în aprilie. Potrivit surselor HotNews.ro, Guvernul are o serie de măsuri în analiză. Printre acestea se numără:

  • reducerea TVA la facturile consumatorilor până la 5%,
  • plafonarea adaosului comercial la prețul furnizorilor până la 5%,
  • acordarea de vouchere pentru consumatorii casnici care pot fi folosite pentru eficiența energetică sau la plata facturilor.

Măsurile urmează să fie analizate şi de ministerele de resort, pentru a se vedea impactul acestor prevederi în bugetul de stat şi vor fi anunţate la nivelul Executivului.

Reamintim că începând cu 1 februarie a intrat în vigoare OUG nr. 3/ 2022, care cuprinde noile măsuri privind compensarea facturilor la energie. Schema de sprijin este valabilă până la 31 martie 2022 și vizează plata facturilor la energie și gaze atât pentru persoanele fizice, cât și pentru companii.