​Guvernul a anunțat vineri noi sancțiuni aplicate benzinăriilor în urma creșterilor nejustificate ale prețurilor la carburanți. ANAF a aplicat 6 sancțiuni în valoare de 140.000 de lei, IGSU a aplicat benzinăriilor amenzi de 750.000 de lei, în timp ce sancțiunile aplicate de ANPC au ajuns până acum la nivelul de 950.000 de lei.

Coada la o benzinarieFoto: Hotnews

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a anunțat vineri la finalul ședinței de Guvern, rezultatele preliminare ale controalelor demarate până acum de ANPC, ANAF ori IGSU la benzinării după creșterea nejustificată a prețurilor la carburanți.

  • "ANPC a finalizat până astăzi verificari la peste 90 de stații de distribuție a carburanților la care se adaugă și sediul central al unei companii care are în coordonare 215 stații în total. Nivelul amenzilor aplicate până acum se ridică la 950.000 de lei.", a declarat Dan Cărbunaru.

Pe lângă aceste sanctiuni au fost date și 10 avertismente, 3 măsuri complementare de oprire temporară a prestărilor de servicii, 4 decizii de încetare a practicilor comerciale incorecte.

Acesta a amintit și ordinul ANPC de încetare a practicilor comerciale incorecte, un ordin adresat unei companii din Romania, care a fost amendată cu cea mai mare amendă pe care o poate da ANPC, respectiv 100.000 de lei.

Compania amendată cu 100.000 de lei în urma scandalului privind prețul benzinei este MOL.

Sancțiunile ANAF: Amenzi de 140.000 lei, confiscări de bani și suspendări de activitate

Cărbunaru a prezentat apoi sancțiunile aplicate de Fisc.

"ANAF a aplicat deja 6 sancțiuni contravenționale în sumă de 140.000 de lei, la care se adaugă măsura confiscării pentru suma de 1250 de lei și suspendarea pentru 30 de zile în cazul unui punct de lucru. Este vorba de un punct de lucru din Satu Mare unde au fost dispuse amenzi de 100.000 de lei și a fost luată măsura suspendării activității pentru o perioadă de o lună.", a spus acesta.

Într-un alt punct de lucru din județul Sibiu s-a dispus de asemenea amendă de 1.000 de lei și a fost confiscată o sumă de bani. La un alt pucnt de lucru din județul Timiș a fost aplicată amendă de 19.000 lei. Același lucru s-a întâmplat în Botoșani unde s-a dat amendă de 19.000 lei și s-a confiscat o sumă de bani. Sancțiune s-a dat și la un punct de lucru în Otopeni unde s-a confiscat și o sumă de bani.

Sancțiuni IGSU pentru probleme la vânzarea carburanților: 750.000 de lei

Oficialul guvernamental a amintit de imaginile apărute miercuri cu alimentări din benzinării în care erau folosite recipiente neconforme, precizând că IGSU a pornit controale pentru a verifica cum funcționează stațiile de carbuiranți dar și cum sunt comercializate aceste substanțe.

"Până azi la ora 10 erau deja verificate 814 stații de alimentare cu carburant și au fost aplicate 672 de sancțiuni în valoare de 750.000 de lei.", a spus Dan Cărbunaru.

Sancțiuni aplicate de Inspecția Muncii: 20 de amenzi de 111.500 de lei

Alte 234 de controale au fost realizate în cadrul campaniei de verificare de către Inspecția Muncii.

  • „În domeniul relațiilor de muncă au fost făcute 116 controale fiind aplicate 24 de sancțiuni și alte 100 de măsuri pentru remedierea neconformităților. În privința sănătății și securității în muncă au fost efectuate 118 controale fiind dispuse 132 de sancțiuni, dintre care 112 avertismentew și 20 de amenzi în suma de 111.500 lei.”, a spus Cărbunaru.

Purt[torul de cuvânt al Guvernului a precizat că acțiunile de control sunt în desfășurare, inclusiv cele efectuate de Consiliul Concurenței, și că noi rezultate vor fi anunțate în perioada următoare.

De unde a pornit panica privind explozia prețului benzinei și motorinei

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, susține că nu va crește prețul carburanților, că "s-a creat o psihoză" și că vor fi controale la companiile care au majorat prețul la pompă.

„Fac un nou apel la calm: nu stați la cozi. Avem suficiente stocuri, deci NU există argumente pentru creșteri nejustificate și explozive ale prețurilor. Să nu ne lăsăm angrenați într-un război hibrid, mai ales în actualul context regional de securitate. Așa cum a anunțat și prim ministrul Nicolae Ciucă instituțiile abilitate vor demara acțiuni ample de control la benzinării pentru că NU VOM PERMITE SPECULA! Să nu intrăm în jocul celor care doresc destabilizarea României!”, a scris Virgil Popescu pe contul sau de Facebook.

Totodată, ministrul Virgil Popescu a declarat la Digi24 că toată panica a pornit de la „MOL din Beiuș”.

„Informația a fost rostogolită în social media, s-a creat panică”, a spus el.

De altfel, Agerpres scria că din cauza unor probleme la o rafinărie din Ungaria, MOL a înregistrat un deficit de carburanţi pe piaţa din România, compania scumpind carburanţii pentru flotele de transportatori la peste 10 lei pe litrul de motorină.

Ciucă a anunțat controale la toate companiile petroliere

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat joi demararea de controale în toate companiile petroliere din România pe fondul creșterilor nejustificate a prețurior la carburanți.

„Statul roman are obligația de a-și proteja cetățenii și economia mai ales în această perioadă complicată generata de invazia Rusiei în Ucraina. Nu voi permite nimanui să profite de această situatie pentru ca din lacomie sau din orice alte motive să încerce să destabilizeze economia țării și viața cetățenilor. Instituțiile responsabile vor da sancțiuni drastice celor care încalcă legea.", a declarat premierul.

Consiliul Concurenței a anunțat deja că a demarat o investigație privind situațiile în care preturile carburanților au crescut foarte mult, fără a avea o justificare economică.

Ce spune compania, într-un comunicat trimis către HotNews.ro

“MOL România se delimitează de orice practică anticoncurențială și de orice informații care ar putea genera panică în rândul populației. Cu o prezență de peste 25 de ani pe piața locală, MOL România practică o politică comercială corectă și transparentă, aliniată tuturor prevederilor legale în vigoare, fiind un jucător responsabil. MOL România colaborează permanent cu autoritățile competente și comunică transparent informațiile necesare.

MOL România înțelege circumstanțele speciale de piață și dificultățile de aprovizionare apărute în contextul conflictului din Ucraina. Prioritățile noastre sunt aliniate cu cele ale autorităților în ceea ce privește securitatea fluxului național de aprovizionare.

În România, MOL are două modele de operare, stațiile proprii și stațiile MOL Partener, în regim de franciză, care vând carburanți MOL (au statutul de competitori direcți pentru stațiile proprii) și au o politică comercială proprie, în care MOL nu intervine, conform normelor legale în vigoare.

Așa se explică situația prețului practicat în stația MOL Partener din Beiuș și care, de altfel, nu a fost una singulară, mai multe stații aparținând și altor companii cu același profil, având o practică asemănătoare. Astfel, rețeaua MOL România nu are control asupra prețurilor practicate de stația din Beiuș sau de ceilalți parteneri-franciză”.