România nu ar fi afectată în acest moment dacă Gazprom ar decide să oprească livrarea de gaze naturale și către țara noastră, așa cum a făcut-o în cazul Bulgariei și Poloniei, susține premierul Nicolae Ciucă. Acesta spune că avem o resursă de gaz consistentă, dar pentru perioada de iarnă 20% din necesar este asigurat de importuri.

Livrari gaze rusestiFoto: Peter Kovalev / TASS / Profimedia

Premierul Nicolae Ciucă a fost întrebat miercuri într-o conferință de presă cum ar fi afectată România dacă rușii de la Gazprom ar opri și în cazul nostru livrarea de gaze naturale.

  • „Am avut o discuție în această dimineață cu ministrul Energiei. România nu este afectată în acest moment. Consumul de gaze este mult sub capacitatea de producție pe care noi o avem. Suntem una din puținele țări din Europa care beneficiem de resursă de gaz consistentă, sigur nu pe deplinătatea nevoilor noastre.
  • Asigurăm pentru perioada de iarnă un import de aproximativ de 20% din necesar. Acum se caută surse alternative de gaze naturale, dar la acest moment România nu este afectată.”, a declarat Nicolae Ciucă.

România va beneficia de 400-500 milioane de metri cubi de gaze din Marea Neagră în acest an. Ce înseamnă acest lucru

Premierul a mai fost întrebat apoi de propriile exploatări de gaze naturale onshore și offshore și de momentul în care România ar putea deveni un exportator de gaze naturale către țările vecine.

Acxesta a spus că imediat ce va fi adoptată legea offshore, începând cu luna iulie, vom putea beneficia de primele gaze extrase din Marea Neagră de către compania Black Sea Oil & Gas, care va asigura aproximativ 1 miliard de metri cubi pe an.

„Ca atare în următoarele luni, până la finalul anului, probabil vom beneficia de aproximativ 400-500 de milioane de metri cubi de gaze, ceea ce nu asigură cantitatea necesară să exportăm, nici pentru noi să asigurăm rezervele de gaz pentru iarnă.”, a spus premierul Ciucă.

România va exporta gaze naturale spre sfârșitul anului 2026 - începutul anului 2027

Premierul a vorbit apoi despre estimările specialiștilor legate de zăcămintele onshore, în interiorul ţării, de la Caragele, din zona Buzăului.

„Caragele reprezintă resursa noastră de gaz onshore de la mare adâncime și așa cum am discutat cu specialiștii, primele gaze pot fi extrase în anul 2024. Neexistând o evaluare clară asupra cantității de gaze care poate fi extrasă cel puțin în primă fază, nu putem spune că vom putea exporta gaz din 2024.

Cert este că odată ce se va trece la exploatarea gazelor de la mare adâncime din platforma Neptun din Marea Neagră, ceea ce se va întâmpla la sfârșitul anului 2026, începutul anului 2027, din acel moment într-adevăr vom putea să exportăm gaz.”, a spus Ciucă.