Un nou furnizor energetic major a avertizat luni că există riscul ca Rusia să sisteze livrările de gaze naturale după ce a refuzat să plătească importurile energetice în ruble, relatează Bloomberg.

Copenhaga, DanemarcaFoto: Achim Prill / Panthermedia / Profimedia Images

Orsted A/S, cea mai mare companie energetică din Danemarca, a anunțat într-un comunicat remis presei luni că se pregătește ca Gazprom să sisteze furnizarea gazelor naturale, precizând că se așteaptă să compenseze acest lucru prin alternative disponibile pe piețele europene.

Compania daneză a anunțat că termenul limită pentru a se conforma ultimatumului dat de președintele rus Vladimir Putin pentru trecerea la plăți în ruble este marți dar că va continua să plătească în euro.

„Există riscul ca Gazprom export să oprească furnizarea de gaz către Orsted”, afirmă comunicatul remis de companie și citat de agenția Reuters.

Țara nordică ar fi cea mai recentă țară către care Rusia ar sista livrările de gaze naturale după ce a luat aceeași măsură în cazul Poloniei și Bulgariei și, ulterior, Finlandei. Moscova a anunțat că în cazul Finlandei va întrerupe și exporturile de electricitate.

Gazele rusești asigură un procent scăzut din consumul energetic al Danemarcei

Orsted a precizat de asemenea luni că nici măcar nu a deschis un cont în ruble la Gazprombank, afirmând că contractele semnate cu partea rusă prevăd plata în euro.

Per total, importurile de gaze naturale ale Danemarcei reprezintă un procent scăzut din totalul importat în Uniunea Europeană așa că situația nu ar trebui să fie una prea dificil de gestionat, afirmă Stefan Ulrich, unul dintre analiștii agenției Bloomberg.

„Vorbim de cantități cu adevărat mici de gaz care chiar nu vor schimba prea mult echilibrul de pe piața europeană”, spune acesta.

Orsted anunțase pe 27 februarie că va înceta să cumpere biomasă și cărbune din Rusia pentru alimentarea centralelor sale din cauza invadării Ucrainei de către Moscova.

Gazprom a anunțat deja că nu va mai livra gaze naturale Olandei

Compania GasTerra, deținută în proporție de 50% de statul olandez, a anunțat luni că a fost notificată de Gazprom că va sista livrările de gaze naturale, afirmând că a anticipat mutarea gigantului energetic rusesc și că a cumpărat „din altă parte” în jur de două miliarde de metri cubi.

În jur de 44% din consumul energetic al Olandei este asigurat de gaze naturale dar doar 15% din importuri provin din Rusia, potrivit cifrelor oficiale ale guvernului olandez.

Olanda a anunțat mai devreme în cursul acestui an că intenționează să renunțe la toate importurile energetice din Rusia până la sfârșitul lui 2022.

GasTerra a precizat că Gazprom va opri livrările de gaze naturale începând de marți.

Urmărește ultimele evoluții din a 96-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.