Gazprom a anunțat sâmbătă că a cerut oficial grupului german Siemens să predea o turbină reparată în Canada pentru a asigura funcționarea gazoductului Nord Stream, care alimentează Europa, transmite AFP.

GazpromFoto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

Soarta acestei turbine, prezentată de Gazprom ca fiind esențială pentru funcționarea unei stații de comprimare a gazului Nord Stream, a pus sub semnul întrebării, timp de mai multe săptămâni, viitorul livrărilor de gaz rusesc către Europa.

Echipamentul fusese trimis de Siemens în Canada pentru reparații.

În ciuda sancțiunilor care vizează Moscova pentru ofensiva sa în Ucraina, Ottawa a anunțat că va trimite turbina înapoi în Germania, Siemens fiind nevoită să o predea Gazprom. Însă grupul rus spune că nu are nicio garanție că va putea să o recupereze.

„La 15 iulie, Gazprom a înaintat oficial o cerere către Siemens pentru a obține documentele care (...) vor permite exportul în Rusia al turbinei de gaz a stației de compresoare Portovaya, o infrastructură esențială a Nord Stream", a transmis sâmbătă compania rusă într-un comunicat.

„Gazprom se bazează pe grupul Siemens pentru a-și îndeplini necondiționat obligațiile privind repararea și întreținerea turbinelor de gaz, de care depind fiabilitatea operațiunilor gazoductului Nord Stream și a livrărilor de gaze naturale către consumatorii europeni", a adăugat acesta.

Declarațiile vin în contextul în care gazoductul Nord Stream este în prezent oprit pentru întreținere, țările europene temându-se că Moscova se va folosi de un motiv tehnic pentru a nu relua livrările pentru a exercita presiuni asupra lor în contextul conflictului din Ucraina.

Înainte de oprirea Nord Stream, Rusia redusese deja drastic livrările în ultimele săptămâni, justificându-le prin lipsa turbinelor Siemens.

Dificultățile legate de livrările Nord Stream vin într-un moment în care țările europene se luptă să își umple rezervele de gaz pentru iarnă. Germania a calificat drept „politică" decizia Moscovei de a reduce livrările prin Nord Stream.