Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat joi că exporturile de gaze rusești către Uniunea Europeană vor scădea cu 50 de miliarde de metri cubi (bcm) în acest an, a informat agenția de presă Interfax, preluată de Reuters.

Livrari gaze rusestiFoto: Peter Kovalev / TASS / Profimedia

Anul trecut, exporturile de gaze rusești către UE au totalizat aproximativ 150 de miliarde de metri cubi.

Livrările de energie ale Rusiei către Europa au scăzut semnificativ în acest an, pe fondul sancțiunilor occidentale ample împotriva Rusiei, după începerea a ceea ce Moscova numește o „operație militară specială”.

Rusia a furnizat aproximativ 40% din gazul UE înainte de a trimite trupe în Ucraina. Această pondere a scăzut la 9%, deoarece Moscova a tăiat livrările către Europa, dând vina pe scădere pe probleme tehnice cauzate de sancțiunile occidentale.

Tot joi, Gazprom a transmis că exporturile sale de gaze naturale către țările din afara CSI au scăzut cu 38,8%, până la 84,8 miliarde de metri cubi (bcm) în perioada 1 ianuarie - 15 septembrie, comparativ cu același interval de anul trecut.

Europa ia în considerare aplicarea unor plafoane de preț pentru gazul rusesc ca o modalitate de a opri creșterea vertiginoasă a prețurilor la energie și de a pedepsi Moscova pentru acțiunile sale în Ucraina.

Vladimir Putin a declarat săptămâna trecută că Rusia va înceta să exporte energie dacă vor fi impuse astfel de restricții.

Un reprezentant important al Gazprom a afirmat joi că nu există nicio alternativă la gazul rusesc pentru Europa.

„Nu există o țară care să fie capabilă să furnizeze resurse comparabile cu resursele câmpurilor din Siberia și peninsula Yamal”, a declarat Oleg Aksyutin, directorul executiv adjunct al Gazprom, la conferință.