Românii care vor să-și schimbe becurile în casă cu unele care au un consum mai mic pot aplica pentru voucherele din programul Rabla pentru becuri, pentru care autoritățile propun un buget de 400 de milioane de lei.

Consum de energieFoto: eppe Gustafsson / Shutterstock Editorial / Profimedia

Programul este similar celui pentru electrocasnice și va permite achiziționarea de becuri led.

„Cu voucherul primit se merge la magazinul care s-a înscris în program la AFM, pentru a putea fi un agent care vinde becurile respective. Ne vom referi strict la becurile cu led, care reduc consumul cu până la 70% şi, cu acel voucher şi becul vechi predat, poate să achiziţioneze becuri noi care reduc consumul semnificativ în gospodărie", a explicat ministrul Mediului, Tanczos Barna, citat de Agerpres.

El a precizat că Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a elaborat Ghidul Rabla pentru becuri, iar modificarea de buget pentru AFM, care va cuprinde inclusiv bugetul pentru Rabla becuri, va intra în şedinţa de Guvern, probabil săptămâna viitoare.

„Conform dispoziţiilor Coaliţiei şi după discuţiile cu domnul prim-ministru, AFM a elaborat Ghidul pentru Rabla pentru becuri. Am pregătit modificarea de buget, care va intra în şedinţa de Guvern, probabil săptămâna viitoare, în prima şedinţă de Guvern. Suma pe care am propus-o este de 400 de milioane de lei, iar Ghidul va apărea probabil zilele următoare, în consultare publică, pe site-ul ministerului", a precizat Barna Tanczos.

Programul Rabla pentru becuri a fost discutat în contextul măsurilor pentru reducerea consumului la energie, venind după decizia de plafonare a prețului la electricitate.