Qatarul a anunțat sâmbătă că a semnat un contract major cu gigantul francez de petrol și gaze TotalEnergies pentru dezvoltarea celui mai mare zăcământ de gaze naturale din lume, pe fondul crizei energetice din Europa provocată de războiul Rusiei din Ucraina, transmite AFP.

Qatarul este unul dintre cei mai mari producători de GNL din lumeFoto: DreamsTime

„QatarEnergy (QE) a selectat TotalEnergies ca primul său partener străin pentru dezvoltarea câmpului de gaze naturale North Field South (NFS)", a anunțat gigantul petrolier qatarez într-un comunicat.

Gigantul francez a semnat deja un acord în valoare de peste 2 miliarde de dolari cu Doha în iunie pentru dezvoltarea proiectului North Field East (NFE).

North Field South și North Filed East sunt proiecte de extindere a câmpului North Field offshore, cel mai mare câmp de gaze naturale din lume, pe care Qatarul îl împarte cu Iranul.

TotalEnergies va avea un rol strategic

Acordul de sâmbătă a fost semnat la Doha de către Saad Sherida al-Kaabi, ministrul qatarez al energiei și directorul executiv al QE, și directorul executiv al TotalEnergies,Patrick Pouyanné.

Noul acord va necesita o investiție suplimentară de 1,5 miliarde de dolari, a declarat Pouyanné în cadrul unei conferințe de presă comune cu ministrul qatarez.

TotalEnergies „va avea un rol strategic mai puternic" în dezvoltarea gazelor în Qatar, a declarat Kaabi.

Potrivit QE, participația TotalEnergies în proiect este de 9,375%, în condițiile în care Qatarul a limitat la 25% cota totală a companiilor străine.

„Alți parteneri vor fi selectați într-o etapă ulterioară", a relatat agenția de presă qatareză QNA.

Cel mai mare zăcământ de gaze naturale din lume

North Field reprezintă aproximativ 10% din rezervele de gaze naturale cunoscute la nivel mondial, potrivit QE. Acesta se întinde sub mare până pe teritoriul iranian, unde eforturile Republicii Islamice de a-și exploata partea sa de câmp sunt îngreunate de sancțiunile internaționale.

Qatar este deja unul dintre principalii producători de (gaz natural lichefiat) GNL din lume, alături de SUA și Australia.

Doha dorește să își crească producția cu peste 60%, până la 110 milioane de tone până în 2027. Coreea de Sud, Japonia și China sunt principalii clienți, Europa opunându-se de mult timp acordurilor pe termen lung dorite de emirat.

Însă, în urma războiului din Ucraina, importatorii de GNL se străduiesc să găsească alternative la gazul rusesc.

„Cu siguranță avem nevoie de noi capacități și (această investiție) este oportună", a declarat sâmbătă directorul general al TotalEnergies.

Europa, informată că ar putea plăti mai mult

„Majoritatea liderilor mondiali cunosc acum (importanța) GNL", a adăugat el, afirmând că țările europene trebuie să facă mai multe investiții pe termen lung și să plătească un preț posibil mai mare pentru a-și garanta sursele cu energie.

„Pentru a asigura aprovizionarea, există un preț (de plătit)", a spus el.

Anunțul vine în contextul în care cancelarul german Olaf Scholz începe sâmbătă un turneu în Golf, vizitând Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Qatar.

Kaabi, care urmează să se întâlnească duminică cu Scholz, a refuzat să dea mai multe detalii despre negocierile în curs cu țările europene, dar a spus că unele dintre aceste discuții sunt „într-o stare mai avansată" decât altele.

El a confirmat, de asemenea, că Doha se află în negocieri cu Marea Britanie.

În iunie, gigantul energetic italian Eni a fost ales ca al doilea partener străin, după francezul TotalEnergies, pentru a dezvolta proiectul North Field East, a cărui producție ar trebui să înceapă în 2026.

(foto articol: © Giuseppemasci | Dreamstime.com)