Țevile gazoductului Nord Stream, sparte de explozii detectate luni sub Marea Baltică, sunt deosebit de rezistente, un expert spunând că ar fi nevoie de echivalentul a cel puțin 100 de kilograme de dinamită pentru a le sparge.

Țevile Nord Stream sunt făcute din oțel și învelite cu cimentFoto: Stefan Sauer / DPA / Profimedia

„Țeava de oțel are un perete de 4,1 centimetri și este acoperită cu încă 6-11 cm de beton armat cu oțel. Fiecare secțiune a țevii cântărește 11 tone, și ajunge la 24-25 de tone după ce se aplică betonul”, explică Javier Blas, editorialist Bloomberg pe domeniul energie.

Nord Stream 1 constă în două linii de conducte, fiecare linie fiind alcătuită din îmbinarea a aproximativ 100.000 de țevi de oțel acoperite cu beton, notează Reuters. Conductele au un diametru intern constant de 1,153 metri, potrivit Nord Stream. Secțiunile sunt amplasate la o adâncime de aproximativ 80-110 metri.

Un seismolog suedez a declarat marți că este sigur că activitatea seismică detectată la locul scurgerilor de gaze din gazoductul Nord Stream din Marea Baltică a fost cauzată de explozii și nu de cutremure sau alunecări de teren.

Bjorn Lund, seismolog la Rețeaua seismică națională suedeză de la Universitatea Uppsala, a declarat că datele seismice colectate de el și de colegii nordici au arătat că exploziile au avut loc în apă și nu în roca de sub fundul mării.

Potrivit lui Lund a fost nevoie de exploziv echivalent cu „cel puțin 100 kg de TNT, dar probabil mai mult”, pentru a deteriora conductele.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus miercuri că scurgerile de la conductele de gaze ce trec pe sub Marea Baltică sunt rezultatul unor acte de „sabotaj”.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat marți că scurgerile de gaze din conductele Nord Stream au fost cauzate de sabotaj și a avertizat cu „cel mai puternic răspuns posibil” în cazul în care infrastructura energetică europeană activă ar fi atacată.

CIA a avertizat cu câteva săptămâni în urmă Germania cu privire la posibile atacuri asupra conductelor de gaz din Marea Baltică, a relatat marți revista germană Spiegel.