​„Astăzi punem bazele unui nou coridor de transport energie între Marea Caspică și Marea Neagră, un coridor de transport de energie electrică și gaze din România către restul Europei, a declarat miercuri ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Investitie LNGFoto: Captura Guvern

Ministrul Energiei a spus că prin proiectul care se va dezvolta între compania azeră Socar și compania românească Romgaz, România va deveni un nod important, un hub energetic atât de energie electrică cât și de gaze naturale.

„Implementarea va demara cu un studiu de fezabilitate finanțat în comun de ambele părți, iar la final sperăm să avem cele 2 terminale de o parte și de alta, de pe malul estic si vestic al Marii Negre astfel incat sa diversificam si să suplimentăm coridoarele de aducere a gazului din bazinul Marii Caspice in Europa.”, a declarat și premierul Nicolae Ciucă.

Ce prevede Memorandumul dintre Romgaz și Socar

Într-un comunicat de presă ulterior evenimentului, Romgaz a dat detalii despre proiectul vizat:

  • „Prin acest Memorandum de Înțelegere cele două companii oficializează intenția lor de a explora oportunitățile de dezvoltare în comun a unui proiect de gaze naturale lichefiate la Marea Neagră. Proiectul ar consta într-un terminal de lichefiere a gazelor naturale şi un terminal de regazeificare precum și alte instalații și facilități necesare în scopul transportului de gaze din zona caspică în România.
  • Companiile semnatare își propun să inițieze elaborarea în comun a unui studiu care să identifice fezabilitatea tehnică, financiară și comercială a unui asemenea proiect, iar în baza rezultatelor acestuia să demareze negocieri în vederea încheierii unui acord privind termenii și condițiile de dezvoltare a proiectului GNL Marea Neagră.”, se arată în comunicatul de presă.