Guvernul de la Roma intenţionează să verifice potenţiala vânzare a rafinăriei deţinute de Lukoil în Sicilia, pentru a preveni concedierile şi pierderea producţiei de combustibili pentru Italia, a anunţat ministrul Industriei, Aldo Urso transmit Reuters și Agerpres.

Rafinaria ISAB din SiciliaFoto: Gaetano Adriano Pulvirenti / Associated Press / Profimedia Images

Rafinăria ISAB, la care lucrează aproximativ 1.000 de angajaţi, este deţinută de firma elveţiană de trading Litasco SA, care vinde 89% din producţia rafinăriei. La rândul său, Litasco este controlată de grupul Lukoil.

Rafinăria din Sicilia, una dintre cele mai sărace regiuni italiene, este responsabilă pentru 20% din capacitatea de rafinare a ţării.

Lukoil este în negocieri cu firma americană Crossbridge Energy Partners privind vânzarea ISAB, pentru a evita oprirea rafinăriei, în urma viitorului embargo asupra petrolului rusesc.

Lukoil a respins oferta Crossbridge, susţine Financial Times, ceea ce sporeşte presiunea asupra Guvernului italian pentru a găsi o soluţie, în condiţiile în care din 5 decembrie va fi impus embargoul asupra petrolului rusesc.

Urso şi-a exprimat speranţa că Lukoil îşi va continua activităţile în Sicilia sau, dacă doreşte, va vinde afacerea unui investitor italian sau străin.

„În acest caz, deoarece în acest sector există aşa numitele 'puteri de aur' (golden powers - menite să protejeze companiile de importanţă strategică de interesul străin), orice posibil transfer al proprietăţii este condiţionat de ceea ce noi considerăm fundamental, în primul rând continuitatea producţiei şi nivelul de angajaţi”, a declarat Urso la Radio 24.

Guvernul italian anterior a luat în considerare inclusiv naționalizarea rafinăriei ISAB din Sicilia din cauza importanței sale strategice.