Operatorul Energy Company of Ukraine JSC (ECU) va dezvolta cu Karpowership din Turcia, un proiect de alimentare cu energie electrică, pe baza centralelor electrice plutitoare cu o capacitate de 500 MW, scrie presa din Republica Moldova.

Centrală solară plutitoareFoto: Hitoshi Yamada/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Potrivit ECU, companiile, împreună cu organizații naționale și internaționale, intenționează să dezvolte un proiect pentru finanțarea și lansarea a unor capacităţi de 500 MW de energie electrică instalate pe vase maritime.

Această capacitate poate fi suficientă pentru a furniza energie electrică la un milion de familii din Ucraina, susţine compania ucraineană, citată și de Yahoo News.

În cadrul cooperării, sunt luate în considerare opțiunile de localizare a navelor energetice în apropierea țărmurilor Republicii Moldova și României, conectarea acestora la rețelele lor electrice și transferul curentului în sistemul energetic al Ucrainei prin liniile electrice interstatale.

Astfel Karpowership și ECU susţin că vor negocia cu autoritățile române și moldovenești punerea în aplicare a acestei soluţii.

Directorul general al ECU Vitaly Butenko a amintit de faptul că sistemul energetic al Ucrainei a fost supus la 12 atacuri masive rusești, iar deficitul de energie electrică din cauza deteriorării infrastructurii de generare a Ucrainei este în creștere.

Advertisement

"În timp ce războiul continuă, construirea de noi unități de alimentare pentru a restabili capacitatea de generare pierdută sau deteriorată este imposibilă și trebuie să găsim soluții inovatoare pentru a depăși criza actuală. Tehnologia Karpowership permite implementarea relativ rapidă a noii capacități de generare cu scopul de a viza rețeaua ucraineană. Credem că acest lucru poate duce la o schimbare a paradigmei soluționării crizei energetice din Ucraina în timpul atacurilor rusești asupra infrastructurii”, a menționat Vitaly Butenko potrivit sursei citate.

„Karpowership este bucuroasă să coopereze cu ECU pentru a atenua criza energetică din Ucraina”, a declarat Zeynep Kharezi, director comercial al Karpowership. „Navele energetice sunt o soluție rapidă, fiabilă și flexibilă pentru reducerea deficitului de energie electrică din țară și suntem gata să sprijinim Ucraina în obținerea energiei necesare cât mai curând posibil”, a mai spus Zeynep Kharezi.

Constantin Borosan, secretar de stat în Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale a precizat pentru Mold-Street.com, că despre această soluţie s-a discutat încă în luna noiembrie 2022.

"Au fost discuţii privind o astfel de soluţie, inclusiv şi pentru a putea asigura în caz de necesitate cu energie electrică şi Republica Moldova", a declarat Borosan.

Potrivit lui ar exista anumite constrângeri tehnice şi de mediu legate de portul Giurgiuleşti, care ar necesita o serie de investiţii.

Karpowership (deținută de Karadeniz Energy Group) este unul dintre cei mai mari operatori de centrale electrice plutitoare din lume. Flota companiei este de 36 de nave cu o capacitate de 6 gigawați.

Aducerea şi punerea în funcţiune a unei astfel de centrale plutitoare ar necesita până la 30 de zile, în timp ce construcţia unei noi centrale electrice - necesită ani de zile.

Centralele plutitoare funcţionează atât pe păcură cât şi pe bază de gaz natural/GNL.