Gazprom se va retrage în curând din consorțiul grec Prometheus Gas, al cărui acționar elen Copelouzos, care deține 50% din capital, va cumpăra cealaltă jumătate aparținând gigantului rus al gazelor naturale, a declarat luni pentru AFP o sursă din cadrul grupului elen.

GazpromFoto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

„Este un divorț din nemulțumire, în principal din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor europene”, a declarat un oficial al grupului Copelouzos din Atena, care a solicitat anonimatul.

El a subliniat că sfârșitul acestui parteneriat, care datează din 1991, „va fi decis în termen de două săptămâni” și că „actualul contract se va încheia în decembrie 2027, așa cum era prevăzut”.

Cantitatea de gaz rusesc „a scăzut considerabil față de anul trecut, iar prețul a crescut”, a spus oficialul grec.

Presa elenă de specialitate a relatat recent despre „divorțul” dintre Gazprom și Prometheus Gas, subliniind că grupul Copelouzos va deveni acum acționarul unic al Prometheus Gas.

Aceasta este „o evoluție așteptată”, având în vedere schimbările geopolitice și revizuirea completă a pieței gazelor în Balcani și în Europa, a raportat săptămâna trecută site-ul de știri financiare „mononews”.

Grupul elen Copelouzos a făcut recent noi investiții într-o centrală electrică și într-o instalație de depozitare și regazeificare a gazelor naturale lichefiate (GNL) în orașul Alexandroupolis din nord-estul Greciei.

În pofida legăturilor sale istorice cu Rusia, Grecia, în calitate de membru al Uniunii Europene, a sprijinit, de la ofensiva din Ucraina, sancțiunile occidentale care au dus la o scădere drastică a livrărilor de gaze rusești către Europa