Grecia și Bulgaria vor să relanseze proiectul conductei petroliere care să transporte țiței din portul grec Alexandroupolis, situat la Marea Egee, către portul bulgar Burgas, situat la Marea Neagră, a declarat joi premierul grec Kyriakos Mitsotakis, transmite Reuters.

Rafinăria Lukoil din Burgas (Bulgaria)Foto: DreamsTime / Mihail Ivanov

Bulgaria dorește să construiască un oleoduct transbalcanic de 300 km pentru a asigura aprovizionarea cu țiței non-rusesc pentru singura sa rafinărie de petrol de la Marea Neagră.

Este vorba de mega-rafinăria Lukoil din Burgas, cea mai mare din Balcani, pentru care Bulgaria a obţinut o scutire de la embargoul UE privind importurile de petrol pe mare din Rusia, ce procesează numai ţiţei rusesc din sortimentul Ural. Luna trecută, parlamentarii bulgari au votat o lege ce permite statului să preia, la nevoie, controlul rafinăriei deținute de compania rusă Lukoil.

După o întâlnire cu președintele bulgar Rumen Radev la Atena, Mitsotakis a declarat că oleoductul ar oferi Bulgariei surse alternative de aprovizionare și o modalitate „mai sigură, mai rapidă și mai ieftină" de a transporta țiței.

„Oleoductul Alexandroupolis-Burgas are o importanță strategică pentru țara noastră, deoarece ar oferi o oportunitate pentru o diversificare reală și livrări de petrol non-rusesc către rafinăria noastră din Burgas", a spus Radev.

După ce Moscova a întrerupt livrările de gaz către Bulgaria în urma războiului din Ucraina, Grecia i-a oferit gaz prin singurul său terminal GNL de la Revithoussa, aflat la vest de Atena.

Extinzându-și cooperarea, Grecia și Bulgaria au convenit, de asemenea, că producătorii greci de energie vor putea stoca gaze în Bulgaria, în timp ce companiile bulgare ar putea folosi Revithoussa, a declarat Mitsotakis.

„Ambele țări vor avea acces asigurat la o infrastructură crucială pentru securitatea lor energetică", a spus el.

(foto articol: DreamsTime.com)