​Cred că lipsește din România o fabrică de construire de panouri fotovoltaice, a declarat George Niculescu, președintele ANRE.

Panouri fotovoltaiceFoto: Costfoto / ddp USA / Profimedia

„Eu cred că România are avantajul de a fi plasată într-o zonă strategică în așa fel încât dacă vom avea astfel de investiții, nu doar că vom deservi piața internă și cererea internă de echipamente pentru astfel de investiții, ci și piața regională”, a spus el în cadrul 2023 Romania Solar Summit.

El a spus că a văzut la ANRE o cerere pentru autorizația de înființare, cea mai mare de până acum, a unui parc fotovoltaic de aproximativ 1050 MW.

„1.050 MW, un singur parc fotovoltaic, o investiție foarte mare. Înseamnă o putere instalată mai mare decât un reactor de la Cernavodă, care se va construi în România”, a spus el.

Conform informațiilor Nuclearelectrica, fiecare reactor are o putere instalată de 700 MW.

„Cred că foarte important pentru România este să avem o fabrică de panouri fotovoltaice care să deservească piața de aici”, a mai afirmat șeful ANRE.

Probabil șeful ANRE se referă la compania germană AE Solar care va deschide o fabrică de producere a panourilor solare în România, valoarea totală a investiției fiind de un miliard de euro.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlnit în martie cu reprezentanții companiei AE SOLAR și ai Rețelei Universităților de la Marea Neagră.