Vicepresedintele american Dick Cheney a discutat cu regele Arabiei Saudite si ministrul petrolului din aceasta tara despre mijloacele de a stabiliza piata energiei pe termen scurt si mediu, a declarat sambata un oficial american citat de NewsIn.

Oficialul american si gazdele sale au discutat despre "perspectivele si modalitatile de cooperare pentru a incerca stabilizarea pietei, despre ce se poate face pe termen scurt si ce trebuie facut pe termen mediu si lung", a spus sursa anonima citata.

Intrebat daca vicepresedintele american a facut presiuni asupra regelui saudit pentru ca aceasta tara sa-si sporeasca productia de petrol, oficialul american a spus ca "la modul general, Statele Unite considera ca ar trebui sa existe mult mai multe investitii in propriile capacitati de productie".

In aproape cinci ore de discutii, Cheney si regele saudit au discutat si despre Iran, Irak, Siria, Liban, Afganistan, Pakistan, chestiunea israeliano-palestiniana si probleme bilaterale. Discutiile au fost calificate de partea americana drept "foarte cordiale si productive". Oficialul nu a intrat insa in detalii, apreciind discutiile drept "confidentiale si private", relateaza NewsIn.

Cheney a gasit la interlocutorii sai, regele Abdallah ben Abdel Aziz si ministrul Ali al-Nuaimi, "multe puncte comune in evaluarea problemelor structurale cu care se confrunta piata mondiala a energiei in prezent", a declarat oficialul sub acoperirea anonimatului.

Vicepresedintele american se afla, vineri si sambata, in Arabia Saudita, in cadrul unui turneu regional de zece zile.

Arabia Saudita, prima putere petroliera mondiala si liderul OPEC, este si unul dintre principalii aliati ai Statelor Unite, a caror economie este amenintata de recesiune sub efectul cresterii rapide a cursului petrolului si prabusirii dolarului.

Piata petroliera a fost marcata in ultimele zile de o crestere accentuata a cursului barilului, care a inregistrat recorduri istorice de peste 110 dolari, pentru a scadea joi la circa 100 de dolari la bursa new-yorkeza.