Pe fondul instabilitatii sistemului financiar mondial, conducerea Gazprom analizeaza posibilitatea trecerii la rubla in deconturile privind livrarile de gaze naturale cu tarile CSI, anunta Nezavasimaia gazeta. Cel care a facut acest anunt este vicepresedintele Gazprom, Andrei Kruglov. In opinia analistilor, demersul avantajeaza societatile energetice rusesti, nefiind insa foarte clar care va fi reactia vecinilor.

„Problema realizarii deconturilor in ruble este pentru noi de foarte mare actualitate, dar deocamdata nu exista o decizie finala, la fel cum nu au fost inca stabilite termene cand acest lucru ar putea fi pus in practica”, a declarat Kruglov.

Potrivit afirmatiilor sale, pentru o asemenea trecere este nevoie de indeplinirea anumitor actiuni si de crearea unei infrastructuri corespunzatoare.

„In momentul de fata, aceasta posibilitate este examinata pe fondul situatiei de pe pietele financiare, a ceea ce se intampla cu dolarul, cu euro, dar un sistem deja existent nu poate fi modificat doar pentru ca ne gandim noi”, a precizat top-managerul Gazprom.

In acelasi timp, el nu a exclus ideea ca primul pas pe calea inlocuitorii valutei straine cu rubla in deconturile legate de livrarile de gaze naturale sa devina introducere rublei ca moneda principala pentru platile la gazele naturale furnizate acelor tari CSI, care intretin cu Rusia relatii integrationiste stranse. Iar pe viitor, a adaugat Kruglov, „aceste deconturi pot deveni un fel de proiect-pilot”.