​Schema de sprijin privind plafonarea-compensarea prețului la energie va rămâne nemodificată pe perioada acestei ierni, a afirmat, miercuri, ministrul energiei Sebastian Burduja, cu ocazia Forumului Economic SUA - România 2023 organizat de AmCham. Anul viitor, însă, vor avea loc noi discuții cu reprezentanții Comisiei Europene în legătură cu viitorul schemei. Burduja a mai afirmat că au loc evaluări trimestriale, însă chiar dacă prețurile au scăzut, nu se pune problema vreunei ajustări până anul viitor, deoarece este doar o "poză de moment".

Sebastian BurdujaFoto: HotNews / Claudia Pirvoiu

Ministrul susține că există bani pentru a acoperi cererile de plată ale furnizorilor și că vor fi recuperate întârzierile. Pe de altă parte, Burduja a recunoscut că este nevoie de suplimentarea bugetului Ministerului Energiei la următoarea rectificare. Următoarea rectificare bugetară mai durează câteva săptămâni, urmând să fie făcută după adoptarea pachetului de măsuri fiscale. "Noi am cerut 2-2,5 miliarde de lei, dar vom mai face o analiză", a spus Burduja.

Reamintim că schema de plafonare - compensare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale a devenit tot mai greu de susținut din punct de vedere financiar, fiind vorba de miliarde de lei care trebuie acoperite de către Ministerul Energiei și Ministerul Muncii, în condițiile în care golurile de la bugetul statului sunt tot mai mari.

Furnizorii nu ar fi împotriva unei modificări a schemei, prin eliminarea unor beneficiari, însă cer predictibilitate, astfel încât o decizie să fie luată cu cel puțin șase luni înainte de aplicarea ei. În condițiile în care piața nu mai este liberă, nu pot fi făcute predicții de preț în cazul ajustării schemei.

Furnizorii mai au de recuperat vreo 3 miliarde de lei ca să ajungă cu plățile la nivelul lunii iunie. Operatorii de pe piață se plâng că în așteptarea sumelor restante, se văd nevoiți să facă împrumuturi la bănci, iar "banii costă".

Citește și