Ca orice mare proiect energetic anunțat de autoritățile române, și cel privind realizarea cablului subteran în curent continuu (HVDC) de 5000 MW, care ar urma să traverseze România de la est la vest, va trece printr-un studiu de fezabilitate. În acest sens, compania de stat Transelectrica a semnat cu TAQA, Meridiam, E-INFRA și Fluor un Memorandum de Înțelegere. Cablul ar urma să aibă 850 de kilometri. Unii dintre investitorii care au semnat memorandumul sunt implicați și în proiectul inovator mini-reactoarelor NuScale care ar urma să fie construite la Doicești, dar care tocmai a eșuat în SUA.

Transport energie prin HVDCFoto: Costfoto / ddp USA / Profimedia

Cablul ar urma să traverseze România pe ruta gazoductelor Tuzla-Podișor și BRUA

Companiile intenționează să realizeze un studiu de fezabilitate pentru a explora proiectul de referință care presupune proiectarea, construcția și dezvoltarea unei infrastructuri subterane HVDC de 850 km, care poate aduce o capacitate suplimentară de 5 GW de energie regenerabilă, se arată într-un comunicat de presă al Transelectrica.

Această infrastructură urmează să fie amplasată pe ruta Tuzla - Podișor și pe cea a conductei de gaz Bulgaria-România-Ungaria-Austria (BRUA), folosind coridoarele existente pentru cele două rute.

Potrivit comunicatului, sistemele HVDC oferă numeroase avantaje, inclusiv pierderi mai mici de energie electrică în timpul transportului, stabilitate îmbunătățită a rețelei și capacitatea de a ușura integrarea surselor de energie regenerabilă, care sunt adesea situate departe de infrastructura existentă.

Unii investitori sunt implicați și în proiectul mini-reactoarelor

Unii dintre investitorii care au semnat acest memorandum mai sunt implicați și în proiectul inovator privind mini-reactoarele nucleare NuScale de la Doicești, iar HotNews.ro a scris pe larg despre aceștia.

Grupul românesc E-INFRA este deținut de frații Simion (30%) și Teofil Mureșan (40%) și Marian Pantazescu (30%), potrivit datelor Termene.ro. Parte din grupul E-INFRA este și Nova Power & Gas SRL, cu sediul în Cluj-Napoca. Practic, Frații Mureșan au intrat în proiectul reactoarelor de la Doicești, fiind proprietarii amplasamentului. Acest proiect a ajuns sub semnul întrebării, având în vedere că, în SUA, NuScale a înregistrat un eșec uriaș, anulând costruirea mini-reactoarelor din Utah.

E-Infra, grupul din care face parte Nova Power & Gas, mai deține Electrogrup, Direct One, Wesee şi Netcity. Anul trecut a avut o cifră de afaceri de 21,32 milioane lei, în creștere cu 96% față de 2022, însă un profit mult mai mare: 186 milioane lei, în creștere cu 156%. Teofil Mureșan a fost, în trecut, la Ten Transilvania Energy, partener de afaceri cu Rareș Criste, considerat "băiat deștept" în energie, și Alin Ardelean, fiul lui Virgil Ardelean, fostul șef al Doi și-un sfert.

Corporația americană Fluor Corporation este și ea implicată în proiectul mini-reactoarelor. Este o companie foarte mare, fiind listată la bursa din New York și având o cifră de afaceri de aproximativ 15 miliarde dolari pe an. Este o multinațională de inginerie și construcții cu sediul în Irving, Texas. Activează în domeniile energiei electrice, petrolului și gazelor. A fost implicată în proiecte mari, participând la reconstrucțiile după războiul din Irak sau uraganul Katrina, precum și în construirea sistemului de conducte Trans-Alaska.

Alți investitori au experiență în privința cablurilor energetice uriașe

Taqa (Abu Dhabi National Energy Company PJSC) este compania națională de utilități din Emiratele Arabe Unite. Acest proiect al studiului de fezabilitate pentru cablul din România este cel de-al doilea proiect de Transport de Energie Electrică al TAQA în afara Emiratelor Unite și al treilea proiect major HVDC întreprins recent. Potrivit comunicatului de presă, la începutul acestui an, TAQA a investit 25 milioane GBP în Xlinks First Limited, pentru a instala cele mai lungi cabluri submarine HVDC din lume, între Marea Britanie și Maroc, cu scopul de a transporta energie regenerabilă în Marea Britanie.

Meridiam este investitor global și administrator de active, specializat în infrastructura publică și comunitară. Are sediul la Paris și fonduri de investiții în Europa, America de Nord și Africa. Potrivit comunicatului de presă, are o experiență vastă în calitate de dezvoltator principal al NeuConnect, proiectul de interconectare a energiei electrice care leagă Marea Britanie de Germania printr-un cablu submarin HVDC de 725 km, bidirecțional – 1.4 GW (2 x 525 kV). Acest proiect, care a costat 2,4 miliarde £/2,8 miliarde €, finanțat privat, este o legătură energetică vitală între două dintre cele mai mari piețe energetice din Europa și prima legătură directă între piețele energetice din Marea Britanie și Germania.

Implementarea proiectului HVDC va avea ca rezultat o reducere netă a emisiilor de carbon de 13t de CO2, pe parcursul a 25 de ani, ceea ce este echivalentul plantării a circa 28 de milioane de arbori sau îndepărtarea, pe an, a aproximativ 400.000 de mașini în afara drumului, se mai arată în comunicat.

Sursa foto: Costfoto / ddp USA / Profimedia