Ministerul Energiei a încheiat un parteneriat cu Asociația Energia Inteligentă, cu scopul de a combate sărăcia energetică. Însă instituția statului nu știe câte gospodării sunt izolate și abia acum se apucă să le numere. Mai mult, ministrul de resort, Sebastrian Burduja, a cerut românilor și companiilor să doneze banii necesari.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja (centru) și președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță (dreapta)Foto: HotNews.ro

„Împreună cu Asociația Energia Inteligentă, vom face un registru național electronic și o hartă a gospodăriilor care nu au acces la rețeaua de electricitate și vom lansa provocarea către societatea civilă și către toți românii, către mediul privat, să adopte fiecare o casă și să aprindă lumina pentru acești români. Este un apel public, este alegerea fiecărei companii dacă răspunde sau nu”, a spus ministrul, într-o conferință de presă.

El a fost întrebat câte locuințe sunt neelectrificate în țară.

„Ministerul Energiei a făcut un studiu in 2018 și erau 52.000 de locuințe. (Publicația online - n.r.) NewsEnergy.ro a făcut un studiu mai recent și erau 100.000 de locuințe. (...) O să facem acest studiu și harta despre care vorbeam și în șase luni o să am o cifră exactă. Ultimele cifre pe care le-am văzut sunt 100.000. Domnul Chisăliță?", a răspuns Burduja și a pasat cuvântul.

„Da, există acel studiu făcut în anul 2018 - 52.000 de locuințe neelectrificate, și există o informație publică, care vorbește de 100.000 de locuințe neelectrificate. Ceea ce este trist este că nu știm câte sunt concret și, ca să rezolvi o problemă, primul lucru este să știi care este problema. Este nevoie apoi de o detaliere în teren”, a precizat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Beneficiarii vor fi aleși în funcție de venit și de distanța față de drumurile de acces și de sursele de provizionare.

Pe termen scurt, pentru această iarnă, Ministerul a anunțat o campanie prin care cere românilor să doneze lemne de foc pentru cel puțin 1.000 de gospodării.

„Programul se va adresa tuturor românilor care vor să se implice și companiilor să facă ce trebuie și să doneze. Dacă în general trimiteau donații de haine, jucării și alte lucruri de acest gen, să poată trimite lemne pentru încălzire pentru iarna aceasta. Peste două treimi din locuințele din România nu au acces la alte surse de încălzire decât lemnele de foc”, a mai spus Burduja.