Șapte din zece români vor să reducă risipa de energie, iar principalul factor care îi determină să ia această măsură este prețul mare al energiei, arată un studiu realizat de Reveal Marketing Research și România Eficientă. Principalele acțiuni ale românilor pentru reducerea facturii sunt închiderea luminii și al televizorului când ies din cameră. În primele nouă luni ale anului, consumul populației de electricitate a scăzut cu peste 10% față de perioada similară a anului trecut, potrivit INS.

Contor pentru curentFoto: Pattadis Walarput / Alamy / Profimedia Images

În percepția românilor, eficiența energetică este asociată în cea mai mare măsură cu costurile utilităților (21%), confortul personal (18%) și sănătatea individuală (17%), spune studiul menționat.

De asemenea, 70% dintre români consideră că principalul avantaj al unei locuințe eficiente energetic este economisirea prin reducerea costurilor cu energia.

Mai mult decât atât, comparativ cu 2022, observăm o creștere a importanței prețului ca factor motivant pentru a economisi energie, de la 66% la 69%, într-o măsură semnificativ mai mare în cazul persoanelor mature de peste 45 ani (75%).

Și în 2023 continuă trendul pozitiv în privința comportamentelor de economisire a energiei acasă. Cele mai frecvente acțiuni pe care le fac românii pentru a-și reduce facturile la energie sunt stingerea luminii de fiecare dată când nu se mai află în încăpere (46%) și stingerea televizorului când nu este utilizat (37%).

Comparativ cu anul trecut, crește ușor ponderea celor care declară că adoptă mereu comportamente eficiente energetic, creșterile înregistrându-se pentru toate tipurile de comportamente măsurate.

De exemplu, ponderea celor care sting mereu lumina când ies din încăpere crește de la 44% la 46%, iar cei care sting mereu televizorul când nu se uită la el sunt acum 37% comparativ cu 33% în 2022.

Alte măsuri pe care le iau românii pentru reducerea facturii sunt:

  • spălă doar atunci când se umple mașina de spălat rufe / vase
  • scot din priză electronicele (calculator, laptop,telefon mobil etc.) pe care nu le folosesc
  • opresc caloriferele în încăperile pe care nu le folosesc
  • folosesc programul eco la mașina de spălat rufe / vase
  • folosesc mașina de spălat la temperaturi mai mici (de exemplu 30 de grade)
  • controlează apa, preferând o temperatură mai scăzută.

Tot mai mulți români vor locuințe termoizolate și termostate pentru controlul căldurii.

Locuirea într-o casă sau apartament termoizolat este un aspect foarte important pentru 76% dintre români, iar în ultimul an se înregistrează o creștere semnificativă a incidenței montării de termostate pentru controlul temperaturii din locuințe, de la 50 la 56%.

Importanța eficienței energetice este apreciată pentru toate tipurile de clădiri, 76% dintre români precizând că este importantă creșterea eficienței energetice a blocurilor de locuințe, însă în topul clădirilor ce necesită îmbunătățiri se află spitalele (80%) și școlile (78%).

Cercetarea a fost relizată în septembrie 2023, pe un eșantion de 1.000 de respondeți din mediul urban.

Tendința se vede și în statistici. Datele publicate astăzi de Institutul Național de Statistică arată că, la nivelul populației, consumul de energie electrică a fost mai mic cu 10,9% în primele nouă luni ale anului față de perioada similară a anului trecut.

Consumul naţional de energie electrică al României a scăzut cu 6,7% în perioada menționată.