Prețurile energiei electrice vândute pe piața spot din România (Piaţa pentru Ziua Următoare) sunt mai mari decât în alte țări europene. HotNews.ro a analizat datele din ultimul an și a observat că în țările vestice energia se vinde, de multe ori, mai ieftin. De exemplu, marți, pe piața pentru ziua următoare, prețul mediu în România era 131 euro/MWh, iar în Germania 114 euro/MWh.

Prețul la electricitateFoto: Jonathan Raa/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Precizăm că pe piețele spot sunt efectuate tranzacții orare ferme cu energie electrică, cu livrare în ziua următoare.

Care este marea diferență din România și Ungaria sau Bulgaria

Piața spot din România, gestionată de OPCOM, este cuplată cu cele din Ungaria, Cehia și Slovacia, Austria, Polonia și Germania. În aceste condiții, teoretic, nu ar trebui să existe diferențe foarte mari între piețele spot europene. Cu toate acestea, prețul energiei din România este de cele mai multe ori mai mare decât în țările vestice.

Potrivit datelor, prețurile din România de pe piața zilei următoare se aliniază, în general, cu cele din Ungaria și Bulgaria. Însă, diferența dintre aceste țări în ceea ce privește prețul energiei electrice este că Ungaria și Bulgaria sunt țările cu cele mai mici prețuri din UE la consumatorul final casnic, potrivit datelor Eurostat care a analizat datele pe primele șase luni ale anului în curs. În schimb, România se situează pe locul 3 după Olanda și Belgia.

Precizăm că este vorba despre prețurile contractuale, nu cele plafonate. Cu cele plafonate, România s-ar situa undeva pe la mijlocul clasamentului, nu ca Ungaria și Bulgaria, țările cu cea mai ieftină energie din UE la nivelul gospodăriilor.

Care sunt prețurile de pe piețele spot europene

Potrivit datelor analizate de HotNews.ro, pe 5 decembrie, în România, prețul era 131 euro/MWh, la fel ca în Ungaria și Bulgaria. În Franța era 114 euro/ MWh, Spania - 113 euro/MW, Germania - 114/MWh, Austria - 123 euro/MWh, iar în Polonia - 124 euro/MWh.

În urmă cu o lună, în România, prețul era 100 euro/MWh, Franța - 74 euro/MWh, Spania - 55 euro/MWh, Germania - 72 euro/MWh, Austria - 88 euro/MWh, Polonia - 64 euro/MWh.

În urmă cu două luni, în România era 109 euro/MWh, Franța - 83 euro/MWh, Spania - 106 euro/MWh, Germania - 72 euro/ MWh, Austria - 91 euro/ MWh și Polonia - 96 euro/MWh.

La începutul anului, în România era 139 euro/MWh, Franța - 127 euro/MWh, Spania - 109 euro/MWh, Germania - 107 euro/MWh, Austria - 121 euro/MWh, Polonia - 111 euro/MWh.

Prețurile din România s-au aliniat la nivelul celorlalte doar în sezonul cald.

Furnizorii spun că situația este cauzată de investițiile prea reduse

Motivul principal pentru care prețurile de pe piața spot din România sunt mai mari decât în vest este lipsa investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice, au afirmat reprezentanții Asociației Furnizorilor de Energie din Romania - AFEER, într-o întâlnire cu presa. Potrivit acestora, nu sunt construite suficiente capacități de producere.

Pe de altă parte, în ultmul an a scăzut consumul foarte mult, cu aproape 7% în primele nouă luni ale anului, comparativ cu perioada similară a anului 2022, potrivit datelor INS. O mare parte din acest consum a fost absorbit de către prosumatori, adică de către cei care și-au montat panouri fotovoltaice pe case. Reamintim că în luna septembrie, puterea electrică instalată la nivelul prosumatorilor era de 1.226 MW, aproape cât a două reactoare nucleare.

De asemenea, România a devenit exportator net în 2023, spre deosebire de anul trecut când importurile au fost mai mari. Însă, exportă ieftin și importă scump.

România nu are o piață funcțională, liberă, pe care să poată fi încheiate contracte pe termen lung, la prețuri avantajoase, de altfel, nici nu există semnale de preț și exporturile se fac atunci când există surplus de energie în rețea.

Când este prea multă energie și cerere scăzută, în general noaptea, prețul scade, iar când este cerere ridicată, prețul crește. Când cererea crește și nevoia de importuri crește și așa se explică faptul că acestea se fac la prețuri mai mari.

Citește și:

Sursa foto: Jonathan Raa/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia