Rusia va confisca participaţiile pe care le deţin în proiectele de extracţie a gazelor din zona arctică compania austriacă OMV și cea germană Wintershall Dea, potrivit unor decrete semnate de preşedintele Vladimir Putin, relatează Reuters și News.ro.

Benzinarie OMVFoto: Josef Kubes / Alamy / Alamy / Profimedia

OMV s-a retras anul trecut din Rusia după declanșarea războiului din Ucraina însă a continuat să importe gaze naturale rusești în condițiile dependenței sale puternice față de acestea.

Compania austriacă a anunțat abia la sfârșitul lunii octombrie a acestui an că își va schimba strategia de achiziții a gazelor în condițiile în care ucrainenii de la Naftogaz au anunțat că nu vor mai permite tranzitul de gaze rusești, peste un an.

„Livrările de gaze din Rusia sunt nesigure și prezintă un risc mult mai mare decât în trecut”, a declarat la momentul respectiv Alfred Stern, șeful OMV.

Wintershall Dea, o societate mixtă a BASF şi a firmei de investiţii LetterOne a miliardarului rus Mihail Fridman, este în curs de retragere din Rusia.

Ce prevăd decretele semnate de președintele Vladimir Putin privind măsurile împotriva OMV și Wintershall

Toate activităţile cu participare rusă, inclusiv participaţia Wintershall Dea la gazoductul Nord Stream, precum şi societăţile mixte cu Gazprom urmează să fie separate din punct de vedere juridic până la jumătatea anului 2024.

Conform decretelor semnate marţi de Putin, participaţiile OMV şi Wintershall Dea la zăcământul Iujno-Russkoe şi la proiectele Acimov vor reveni unor companii ruseşti nou create.

Ambele proiecte sunt situate în regiunea Iamal-Neneţ, în nordul extrem al Rusiei. Conform decretului, toate acţiunile deţinute de companiile străine în societăţi mixte cu gigantul Gazprom vor fi transferate noilor entităţi ruseşti.

Acţionarii vor primi acţiuni proporţionale cu participaţiile pe care le deţin în societatea mixtă. Încasările din vânzarea acestor participaţii vor fi plasate în conturi speciale deţinute de ceea ce anterior erau foştii lor proprietari străini.

Toate acordurile corporative aflate anterior în vigoare nu vor mai fi valabile din momentul semnării decretului. Vladimir Putin a semnat încă din luna iunie a acestui an un decret care permite extinderea confiscării activelor companiilor străine pe care Kremlinul le-a descris drept „obraznice”.