​Furnizorii de energie încă așteaptă clarificări de la ANAF și de la ANRE privind modul în care vor emite facturi de la 1 ianuarie către firme. Ei spun că legislația nu este clară și se tem că vor primi amenzi din toate părțile. Cele mai mari probleme vor fi la prosumatori, întrucât, până acum, furnizorii emiteau facturi în numele lor, iar acest lucru nu mai este posibil.

Facturi la electricitateFoto: Volgariver / Dreamstime.com

Formatul e-Factura nu conține toate detaliile prevăzute în standardele de facturare emise de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). La rândul său, ANRE a stabilit aceste standarde în conformitate cu legislația europeană.

„Sperăm să avem o poziție clară de la ANAF la început de ianuarie. Problema este formatul e-Factura, care nu este în linie cu regulile ANRE și UE”, a arătat, pentru HotNews.ro, Laurențiu Urluescu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFEER).

Potrivit acestuia, emiterea în ambele formate este o soluție provizorie, însă înseamnă costuri suplimentare și risc de amenzi, atâta vreme cât legislația este neclară.

„O problemă majoră va fi în ceea ce privește facturarea pentru prosumatori, unde nu se mai pot emite facturi în numele clientului pentru energia livrată în rețea, așa cum era până acum”, a adăugat Urluescu.

E.ON și-a notificat deja clienții că va factura în mod tradițional

Unul dintre marii furnizori, E.ON România, a transmis deja notificări către alte persoane juridice (alte firme) prin care le anunță că nu le pot emite facturile în sistemul e-Factura de la 1 ianuarie 2024, ci în sistem tradițional:

"Ca urmare a celor mai recente reglementări privind administrarea, funcționarea și implementarea sistemului național RO e-Factura în România, aduse de prevederile din Legea 296/2023 și OUG 115/2023, vă rugăm să aveți în vedere că în perioada 01.01.2024 – 30.06.2024, E.ON România S.A. va înregistra și plăti facturile primite în formatul tradițional.

Prezenta informare nu afectează obligativitatea ce decurge din modificările legislative asupra societății dvs. de a încărca facturile în sistemul național RO eFactura.

Pe cale de consecință, vă rugăm ca în perioada 01.01.2024-30.06.2024 să ne transmiteți facturile, în format tradițional, la fel ca și până la data prezentei informări, la adresele de email utilizate de societatea dvs. în relație cu E.ON România S.A."

Sursa foto: Dreamstime