Autoritatea de reglementare a utilităților din Bulgaria a decis reducerea cu 11,3% a prețului reglementat al gazelor pentru luna ianuarie, ca urmare a scăderii cotațiilor la nivel internațional. Noul preț este mai mic cu 57% față de începutul anului trecut.

Gaze naturaleFoto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro

Prețul gazelor a scăzut aproape în fiecare lună pe parcursul anului trecut, cu excepția lunilor noiembrie și decembrie, notează agenția de presă BTA.

Pentru ianuarie 2024, Comisia de Reglementare a Energiei și Apei a aprobat o reducere cu 11,3% a prețului reglementat al gazului, stabilind noul preț la 77,6 leva pe MWh, excluzând costurile de transport, accizele și taxa pe valoarea adăugată.

Față de ianuarie 2023, prețul este acum mai mic cu 57%.

Instituția a argumentat scăderea prețului după două luni de creșteri ca urmare a tendințelor de pe piețele internaționale de gaze, menționează publicația Sofia Globe.

În plus, un rol-cheie în reducerea prețurilor a jucat contractul pe termen lung pentru importul gazelor din Azerbaidjan, care este legat de prețul internațional al petrolului și depinde mai puțin de prețurile de la huburile de gaze.

Gazul azer înseamnă 40% din consumul național al vecinilor noștri de la sud, restul consumului fiind asigurat dintr-un contract de import LNG (gaze lichefiate) și din depozitul de gaze al țării de la Chiren.

În România, prețul gazelor este plafonat

În România, prețul gazelor pentru populație a fost plafonat anul trecut la 0,31 lei pe kWh (cu toate taxele incluse), iar autoritățile au decis să mențină această plafonare până în martie 2025.

Legislația prevede că, în cazul în care prețurile finale sunt mai mici decât plafonul, populația va plăti prețul cel mai mic.

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunțat că derulează mai multe controale pe piața gazelor, existând suspiciuni că prețurile nu sunt stabilite în mod corect.