OMV Petrom a dat asigurări că volumele de gaze pe care le importă din Turcia în baza contractului cu BOTAȘ nu provin din Rusia, spune ministrul de resort, Sebastian Burduja. Turcia aduce gaze din mai multe surse: Rusia, Iran, Azerbaidjan. Însă, odată ajuns în conducte, gazul din diverse proveniențe se amestecă și este imposibil de testat din ce sursă provine. O analiză realizată de Politico.eu în noiembrie 2023 arată că gazele pe care le exportă Turcia către România, Bulgaria și Ungaria cel mai probabil provin din Rusia, întrucât doar așa se explică prețurile foarte mici.

Conducte de gaze naturaleFoto: Renpengfei | Dreamstime.com

Într-o emisiune la Euronews România, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a fost întrebat de ce România importă gaze, deși are depozitele pline.

„Sunt calcule pur comerciale ale furnizorilor și, în funcție de prețurile dinamice, poți să ai anumite situații, așa cum s-a și întâmplat, în care să extragi din depozite este mai scump decât să imporți.

Ce ar fi important de spus este că există furnizori, cum ar fi OMV Petrom, care are un contract cu BOTAȘ (compania națională de petrol și gaze din Turcia - n.r.), din Turcia, dar în contract compania OMV Petrom ne-a asigurat că există o clauză care spune că nu este gaz rusesc. Deci în România nu intră nicio moleculă de gaz rusesc, astăzi, în baza angajamentului acestor companii. Este angajamentul scris în corespondența pe care am avut-o cu această companie că nu se pune problema unor importuri de gaz rusesc.

BOTAȘ importă gaz și din Azerbaidjan, e foarte posibil ca gazul pe care îl livrează OMV-ului să fie gaz azer”, a precizat Burduja.

Unul din furnizorii BOTAȘ este Gazprom, care livrează gaze din Rusia în Turcia prin conducta TurkStream.

Alte surse de unde aduce gaze compania turcă sunt Iran, Azerbaidjan, dar și gazele lichefiate care sunt aduse în porturi.

Însă, odată ajuns în Turcia, este imposibil de testat ce proveniență au respectivele molecule de gaz.

Gazul care vine din Turcia este suspect de ieftin

O analiză realizată de Politico în noiembrie 2023 arată că, cel mai probabil, gazele provenite de la BOTAȘ și exportate către România, Bulgaria și Ungaria sunt de la Gazprom, întrucât doar așa se explică prețul foarte mic.

Publicația se referă la prețul la care gazul din Turcia se vinde pe bursa din Bulgaria.

„Nu există niciun alt producător de gaze, cu excepția Moscovei, care să poată vinde gaze la un asemenea preț pe care îl vedem la bursa din Bulgaria, care are un preț substanțial mai mic decât cel de pe piața europeană”, spune Aura Săbăduș, senior analist la compania de consultanță ICIS.

„Nu putem testa dacă este sau nu gaz rusesc”, arată, la rândul său, Delyan Dobrev, șeful comisiei de energie din Parlamentul bulgar.

„BOTAȘ poate cumpăra mai mult gaz rusesc și îl poate vinde în Bulgaria cu documente care îi atestă o altă origine, pentru că ei au amestecuri de gaze diferite în Turcia”.

HotNews.ro a cerut un punct de vedere companiei OMV Petrom încă de acum o săptămână pe tema provenienței gazelor pe care le importă, însă compania nu a răspuns până acum.

Citiți și: Cum a luat Turcia locul Rusiei pe piața gazelor din UE, cu girul lui Putin / România va importa și ea gaze din Turcia, prin intermediul OMV Petrom

OMV Petrom a semnat toamna trecută un contract cu BOTAȘ, compania de gaze din Turcia, prin care compania românească poate importa până la 4 milioane de metri cubi de gaze pe zi din Turcia, în perioada 1 octombrie 2023 - 31 martie 2025.

Pe an, importurile din Turcia vor însuma aproximativ 1,5 miliarde de metri cubi, potrivit Reuters.

Acordul mai include dezvoltarea cooperării în sectorul tradingului de gaze, precum și în cel al producției, transportului și stocării de energie verde, arată un comunicat al BOTAȘ.

Acesta este ultimul dintr-o serie de acorduri similare între Turcia și țările vecine. În lunile anterioare, BOTAS a încheiat parteneriate cu Grecia, Bulgaria și Ungaria.

OMV Petrom a transmis, într-un comunicat din 27 septembrie 2023, că principala piață de destinație a gazelor este România.

Franck Neel, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Gaze și Energie: "Gazele naturale sunt esențiale pentru o tranziție energetică de succes. Prin contractul semnat cu BOTAŞ asigurăm accesul la o nouă sursă de gaze naturale pentru România și contribuim la consolidarea aprovizionării cu energie a țării. În plus, memorandumul va permite diversificarea accesului la GNL al României".

Gazele urmează sa fie livrate în afara Turciei, în punctul Malkoclar/Strandja.

Totodată, cele două companii își vor extinde colaborarea prin intermediul unui memorandum de înțelegere în domeniul gazelor naturale lichefiate, mai spune Petrom.