​Coridorul Vertical care vizează aducerea gazelor din Grecia în România se extinde, fiind semnat, vineri, un Memorandum de Înțelegere pentru cooptarea a trei noi operatori: GTSO din Ucraina, Vestmoldtransgaz din Republica Moldova, Eustream din Slovacia, anunță Transgaz, transportatorul de gaze român. Va fi un coridor bidirecțional al fluxurilor de gaze naturale din Grecia în Ucraina și invers. Prin acest coridor vor fi aduse gaze de la terminalele de gaze lichefiate din Grecia.

Coridorul verticalFoto: Transgaz

Test de piață în iulie 2024

Practic, sunt implicați în proiect operatorii din Grecia (DESFA, Gastrade), Bulgaria (ICGB, Bulgartrangaz), România (Transgaz), Ungaria (FGSZ) și Slovacia (Eustream).

Părțile implicate au convenit să efectueze simultan, în iulie 2024, cu un an mai devreme decât calendarul prevăzut, un test de piață cu caracter angajant pentru alocarea de capacități la punctele lor de interconectare respective, în conformitate cu Regulamentul CAM (UE) al Comisiei Europene.

Ulterior, pe baza interesului utilizatorilor, vor identifica și dimensiona cele mai adecvate și mai bine orientate proiecte de extindere a capacității necesare pentru a satisface cererea de-a lungul traseului coridorului vertical.