România va continua să furnizeze Ucrainei cantități importante de benzină și motorină și în acest an, spune Radu Căprău, director în cadrul OMV Petrom. Încă de la începutul războiului, țara noastră este principala sursă de import a carburanților din Ucraina.

O mașină este alimentată cu carburanți într-o benzinărieFoto: Andrii Tsynhariuk | Dreamstime.com

„Există un raport al unui grup de consultanță ucrainean care spunea că România este unul dintre principalii furnizori de benzină pentru Ucraina, iar OMV Petrom a avut un rol important în atingerea acestei cote semnificative pe care România a ajuns să o aibă în vânzările din Ucraina. Ne dorim să rămânem un furnizor semnificativ pentru 2024”, a spus Radu Căprău, responsabil cu activitatea de rafinare și marketing în cadrul OMV Petrom, într-o conferință de presă.

El a amintit că România are un excedent de producție pe piața de benzină.

„Pentru noi, pentru OMV Petrom, a fost o oportunitate de a direcționa către Ucraina cantități pe care le exportam către alte destinații”, a adăugat oficialul OMV Petrom.

Importurile de benzină din România au fost cea mai importantă sursă externă pentru Ucraina în anul 2023, potrivit organizației locale specializată în informații referitoare la piețele de țiței și produse petroliere A-95 Consulting Group, citată de Economica.net.

Ucraina a importat anul trecut aproape 1,25 de milioane de tone de benzină, un nivel similar cu cel an anului precedent și cu 4% sub cel din 2021. Cele mai mari importuri de benzină au venit din România (25% din totalul volumelor aduse în Ucraina), Grecia (22%), Polonia (21%) și țările baltice (13%).

Astfel, potrivit sursei citate, România a fost, în 2023, pentru al doilea an consecutiv, primul furnizor de benzină al Ucrainei, cu 310.000 de tone. Transportul către Ucraina s-a făcut pe cale feroviară, rutieră și maritimă, dar de departe cele mai multe cantități au fost livrate pe calea ferată, 90% din total.

Aproape două treimi din benzina care a ajuns din România în Ucraina a venit de la OMV Petrom (67% din totalul volumelor), care aproape că și-a dublat livrările către Ucraina, ajungând la 206.000 de tone. Al doilea exportator a fost Unicom Oil Terminal, cu 32.000 de tone, iar Rompetrol Rafinare (rafinăria Petromidia) și-a redus livrările către Ucraina la jumătate față de anul precedent.

România a fost și principalul furnizor de motorină al Ucrainei anul trecut, cantitățile exportate fiind în creștere cu 81% față de anul precedent.

Importurile ucrainene de motorină din România s-au ridicat, de-a lungul anului 2023, la 1,47 milioane de tone, adică aproape un sfert din totalul importurilor de motorină (24%) ale țării vecine aflate în război cu Rusia, importuri care s-au ridicat, în total, la 6,19 milioane de tone.

Sursa foto: Dreamstime