Fondul Monetar Internațional (FMI) a făcut o serie de recomandări Guvernului român pentru reducerea deficitului bugetar, una dintre ele fiind ”Introducerea unei taxe pe carbon în sectoarele transporturilor şi construcţiilor sau a unor accize suplimentare pe combustibilii fosili”. Asociația Energia Inteligentă a făcut o analiză legată de impactul pe care l-ar avea aplicarea acestei taxe și a constatat că la nivelul populației, cheltuielile ar crește cu cca. 8% pentru gospodăriile din mediul urban și cu cca. 10% pentru gospodăriile din mediul rural.

MasiniFoto: Hotshotsworldwide, Dreamstime.com

Ce înseamnă taxa pe carbon?

Este o taxă nouă care se va aplica pentru imobilele care folosesc combustibili poluanți și pentru utilizarea combustibililor fosili în transportul rutier, arată Asociația Energia Inteligentă.

Un imobil care folosește gaze naturale emite într-un an pentru fiecare kWh consumat 0,205 kg CO21, astfel avem următoarele situații:

  • Un apartament cu 2 camere emite cca 2 t CO2/an
  • Un apartament cu 4 camere emite cca 3 t CO2/an
  • O casa de cca 120 mp mediu izolată emite cca 6 t CO2/an

Introducerea unei taxe pe carbon în sectorul construcții, având în vedere că prețul carbon ETS 2023 este de 80 Euro/t, ar urma să scoată suplimentar din buzunarul unui român care locuiește într-un:

  • apartament cu 2 camere, cca. 800 lei/an, adică gospodăria s-ar confrunta cu o creștere cu 26% față de costurile actuale cu gaze naturale considerând prețul plafonat al gazelor de 0,31 lei/kWh cu TVA inclus, respectiv costul cu gazele naturale urmează să ajungă la cca. 3.900 lei/an
  • apartament cu 4 camere, cca. 1200 lei/an, adică gospodăria s-ar confrunta cu o creștere cu 26% față de costurile actuale cu gaze naturale, considerând prețul plafonat al gazelor de 0,31 lei/kWh cu TVA inclus, respectiv costul cu gazele naturale urmează să ajungă la cca. 5.850 lei/an
  • imobil de tip casă, cca. 2400 lei/an, adică gospodăria s-ar confrunta cu o creștere cu 26% față de costurile actuale cu gaze naturale considerând prețul plafonat al gazelor de 0,31 lei/kWh cu TVA inclus, respectiv costul cu gazele naturale urmează să ajungă la cca. 11.700 lei/an

Vor fi scumpiri în lanț

Un imobil care folosește lemnele emite într-un an pentru fiecare kWh consumat 0,390 kg CO22, astfel o casă de cca 120 mp mediu izolată emite cca 11 t CO2/an.

Introducerea unei taxe pe carbon în sectorul construcții, având în vedere că prețul carbon ETS 2023 este de 80 Euro/t, costurile care urmează să le scoată suplimentar din buzunar un român care locuiește într-o casă sunt de cca. 4.680 lei/an, adică o creștere cu 48%, față de costurile actuale cu lemnele considerând prețul lemnelor de 800 lei/mc, respectiv costul total cu lemnele urmează să ajungă la cca. 14.280 lei/an.

O mașină Dacia Logan într-un an pentru fiecare km parcurs emite 0,116 kg CO2, astfel că la cca 15.000 km parcurși în medie într-un an se emit cca 2 t CO2/an.

Introducerea unei taxe pe carbon, în sectorul transporturi, având în vedere că prețul carbon ETS 2023 este de 80 Euro/t, costurile care urmează să le scoată suplimentar din buzunar un român care folosește o mașină Dacia Logan sunt de cca. 800 lei/an, adică o creștere cu 12% față de costurile actuale cu combustibilul, considerând prețul acestuia 6,5 lei/l, respectiv costul total cu combustibilul urmează să ajungă la cca. 7.600 lei/an.

Dar taxa de CO2 pe construcții și în transporturi va aduce scumpiri în lanț la toate produsele și serviciile, de cca 10%, mai arată Asociația Energia Inteligentă.