Un raport al Global Witness spune că cei cinci „super-grei” ai energiei sunt „principalii câștigători ai războiului”, în timp ce multă lume face eforturi serioase pentru a-și încălzi casele, scrie The Guardian.

Prețul la electricitateFoto: Jonathan Raa/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cele mai mari cinci companii petroliere cotate la bursă din lume au realizat profituri de peste un sfert de trilion de dolari, după ce invazia Rusiei în Ucraina a dus la creșteri dramatice ale prețurilor la energie și ale facturilor domestice.

„Super-greii” – BP, Shell, Chevron, ExxonMobil și TotalEnergies – au câștigat 281 de miliarde de dolari de la începerea războiului din Ucraina, potrivit Global Witness.

BP și Shell, au realizat un profit combinat de 94,2 miliarde de dolari ceea ce, estimează Global Witness, este suficient pentru a acoperi toate facturile de electricitate ale gospodăriilor din Marea Britanie timp de 17 luni consecutive.

Principalele companii europene și americane – Chevron, ExxonMobil și TotalEnergies – au realizat profituri cumulate de peste 187 de miliarde de dolari.

„Invazia Ucrainei de către Rusia a fost devastatoare pentru milioane de oameni, de la ucraineni până la gospodăriile din Europa care se luptă să-și încălzească casele”, a declarat Patrick Galey, investigatorul principal al Global Witness .