Datoriile statului către furnizorii de energie și gaze pentru plata compensărilor de preț în urma mecanismului de plafonare a prețurilor la energie și gaze erau la aproximativ 800 milioane de lei luna trecută. Pentru a mai reduce din nemulțumirea furnizorilor, Ciolacu a anunțat că Guvernul aprobă joi încă 500 milioane de lei.

Prețul la electricitateFoto: Jonathan Raa/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
  • „Am văzut zilele acestea o intensă dezbatere europeană despre ce se va întâmpla cu gazele iarna viitoare. Vreau să fiu foarte clar: noi vom continua mecanismul de plafonare a prețurilor la energie și gaze cel puțin până în primăvara lui 2025!
  • Vom veni cu un reglaj la acest mecanism în perioada următoare, dar vreau ca atât populația, cât și companiile să aibă această garanție foarte clară că vor fi protejați!
  • De altfel, azi alocăm 500 de milioane de lei ca să compensăm costurile plafonării pentru clienții casnici”, a spus premierul.

Ce restanțe la plată au generat nemulțumirea furnizorilor

Guvernul va aproba practic un Memorandumcare prevede plata acestei sume solicitate de Ministerul Muncii.

  • „Lipsa sumelor necesare în Fondul de Tranziție Energetică și procedurile administrative pentru realizarea deschiderilor de credite bugetare conduc inevitabil la depășiri ale termenelor de plată, generând nemulțumiri din partea furnizorilor. Astfel, la începutul anului 2024, sumele reprezentând 40% din solicitarea furnizorilor, precum și cele confirmate de ANRE, însumau 1.829.248 mii lei.
  • Având în vedere prevederile cuprinse în legea bugetară anuală și pentru asigurarea unei părți din sumele solicitate de furnizori, în luna februarie 2024 Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, cu avizul Ministerului Finanțelor a alocat și plătit furnizorilor, din bugetul aprobat, suma de 1.000.000 mii lei, menținându-se o restanță de aproximativ 800.000 mii lei, sumă care se va majora ținând cont de faptul că acest program se aplică, în continuare, până la 31 martie 2025” se arată în memorandum.

Ministerul Muncii solicită majorarea cu suma de 500 milioane de lei a creditelor de angajament și a creditelor bugetare pe trimestrul I 2024 aferente plafonării prețurilor la energie electrică și gaze naturale, pentru clienții casnici și diminuarea cu aceeași sumă a trimestrului IV, din fondurile destinate plății beneficiilor de asistență socială.