​Romgaz, cel mai mare producător de gaze din România, intenționează să-și extindă afacerile pe zona de furnizare a energiei electrice și gazelor naturale. Compania analizează varianta de a achiziționa un business deja matur, în atenție fiind furnizarea gazelor naturale și electricitate de la E.ON Energie, au declarat pentru HotNews.ro surse convergente din piață. E.ON Energie România, membră a Grupului german E.ON, este unul dintre cei mai mari furnizori de gaze și electricitate din România, cu un portofoliu de circa 3,4 milioane clienți.

RomgazFoto: Romgaz

Răzvan Popescu: Nu excludem nicio posibilitate

Romgaz prospectează piața în vederea achiziționării de active din zona furnizării de gaze și electricitate, a afirmat Răzvan Popescu, directorul general al companiei, contactat de HotNews.ro. Acesta a mai spus că vor fi făcute analize de tip due-diligence. (Aceasta presupune o analiză amănunțită a situațiilor financiare, activităților și a riscurilor pe care le-ar prezenta companiile țintite pentru achiziționare).

Întrebat despre posibilitatea de a achiziționa furnizarea de la E.ON, Popescu a afirmat că "nu este exlusă nicio posibilitate". Popescu susține că nu există în acest moment vreo înțelegere cu E.On.

Cert este că Romgaz dorește să câștige o cotă cât mai mare pe zona de furnizare și să-și mărească semnificativ portofoliul de clienți, iar în prezent este analizată modalitatea în care poate fi atinsă această țintă. E.On are deja o cotă de piață de peste 10%, fiind unul dintre cei mai importanți furnizori atât de gaze naturale, cât și de energie electrică.

Romgaz a încheiat anul 2023 cu un profit net de 2,8 miliarde de lei.

E.ON Energie a înregistrat o cifră de afaceri de 13,7 miliarde de lei și o pierdere de 358,8 milioane lei.

Acționarul majoritar al E.ON Energie România este E.ON România SA cu 68%. Activitatea de furnizare este separată de cea de distribuție, care deservește 20 de județe.

Referat pentru achiziționarea de servicii juridice

Pe ordinea de zi a ședinței AGA din 11 aprilie se află "Aprobarea achiziționării de servicii juridice de consultanță, asistență și/sau de reprezentare juridică externă a SNGN Romgaz SA necesare pentru achiziționarea unui pachet de acțiuni/active / în cazul unui transfer de business de la o societate care activează în domeniul furnizării energiei electrice și a gazelor naturale".

Potrivit unui referat privind necesitatea achiziționării acestor servicii, asistența juridică va avea în vedere și "analiza de tip due-diligence juridic a unei societăți țintă care activează în domeniul furnizării energiei electrice și gazelor naturale".

De asemenea, asistența juridica va ajuta Romgaz SA în vederea luării de către aceasta a unei decizii finale în legătură cu ținta de achiziții selectată, precum și asistență la negocierea și perfectarea tranzacției.

Mai departe, va asista, consilia și reprezenta SNGN Romgaz SA în toate demersurile legate de realizarea tranzacției, astfel încât proiectul să devină operațional.